Last van slapeloosheid? Deze 3 tips kunnen je daarbij helpen.

Marian

In Slapeloosheid Posted


“Lying in bed at night trying not to think about all the things I can’t stop thinking about.”

Laten we wel zijn; slapeloosheid is verschrikkelijk. Ik ben er zo slecht onder. Je hebt helaas momenten dat slapeloosheid absoluut niet handig is. Bijvoorbeeld als je de volgende dag een presentatie hebt of als je een tentamen moet maken. Het laatste wat je dan wilt is elk uur van de klok zien.

Eerder deelde ik al een tips om minder te piekeren. Eén van de oorzaken van slapeloosheid. Daarnaast kunnen deze 3 tips je ook helpen om je slaap te verbeteren.

Minder alcohol in belangrijke periodes

Toegegeven deze is lastig.. Want ook ik ging regelmatig stappen met een biertje (of 10) tijdens mijn studententijd. Maar ik geef ook eerlijk toe dat ik niet echt besefte dat dit veel invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Ik dacht altijd 1 nachtje stappen en 1 nachtje bijslapen en je bent er wel weer.

Maar alcohol heeft dus veel invloed op je slaap blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Niet zozeer met het in slaap vallen (het bevorderd dit juist) maar je slaapt veel oppervlakkiger. Hierdoor word je (naast andere effecten) minder uitgerust wakker. Kortom heb je meer dan 1 nachtje nodig om hiervan te herstellen. Heb je tentamenweek of een andere belangrijkere periode, minder dan je alcoholgebruik.

Niet super intensief sporten voor het slapen gaan.

Dat voldoende beweging en sporten goed is voor je gezondheid en je slaap is algemeen bekend. Maar probeer niet te laat voor het slapen gaan nog te intensief te sporten. Hou minimaal 2u rust na het sporten aan voordat je gaat slapen. In de ochtend intensief sporten is een beter idee.

Kies ‘s avonds voor rustgevende sporten, zoals een lange wandeling of yoga. Dit helpt ook bij de volgende tip en zorgt dat je beter slaapt.

Minder schermen voor het slapen gaan

Het is zo verleidelijk om nog even rond te scrollen op Insta, WhatsAppjes te beantwoorden of nog even op een serietje op Netfix te kijken (op je laptop in bed ;-)) vlak voor het slapen gaan. Het is geen geheim dat het kijken naar ‘blauwe’ schermen invloed heeft op je slaap. Stel daarom schermtijd in, dus bijvoorbeeld vanaf 21:30 gaan al je apps uit. Op die manier moet je bewust op knoppen drukken om toch het blauwe scherm aan te zetten.

Om de verleiding te weerstaan helpt het dus ook om deze tijd te besteden aan bijvoorbeeld een wandeling of yoga = win win dus :).

Slaap lekker!

Constructief aan de slag met je happy en relaxed voelen?

Tijdens de Gelukkige Student Academy geef ik je volop tips en opdrachten waarmee je jezelf fijner gaat voelen. Daarnaast pakken we stress aan en geef ik tips om je zelfvertrouwen te laten groeien. Doe met ons mee: https://gelukkigestudent.nl/gelukkige-student-academy/

0 Comments

Leave a Comment