Help, ik heb stress!
“Dear stress, lets break up” x Me
Er is altijd wel iets te doen. Leren, colleges, iets doen met de inhoud uit de colleges (wat zei de docent ook alweer?) dat projectgroepje weer bij elkaar zien te krijgen. En in deze periode natuurlijk de tentamens. “4 tentamens in 2 dagen, ja joh geen probleem!”
Hadden we het al gehad over de WhatsApp, Facebookmeldingen, nieuwe stories op Instagram. Er is altijd wel wat wat jouw aandacht vraagt en dan lijkt stress onvermijdelijk.
Wat is stress eigenlijk?
Stress is een natuurlijke antwoord op de informatie die het lichaam ontvangt in een potentieel gevaarlijke of moeilijke situatie. Toen we holbewoners waren en we kwamen in een heftige situatie stelde het je lichaam in staat om te overleven. Door de evolutie heen kwam deze reactie de mens van pas om moeilijkheden het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld om te vechten of vluchten voor roofdieren.
Vandaag de dag is er nauwelijks meer acuut gevaar. Wij lopen niet de kans een roofdier tegen te komen of een dag zonder eten te moeten. Maar met ons volle schema en eindeloze lijst met taken krijgt het lichaam wel signalen dat we ons in een benauwde en gevaarlijke situatie bevinden. Waar holbewoners over het algemeen rustig door het leven gingen, rennen wij van hot naar her met een constant gevoel van stress en gevaar. Even een aantal verschillen op een rij:
Holbewoners | Studenten |
Waren het grootste deel van de tijd ontspannen | Zijn het grootste deel van de tijd aan het werk en bedacht op elke ‘dreiging’ |
Voelden alleen stress op concrete momenten | Zijn 24/7 bereikbaar en in actie plus alert op meldingen op hun mobiel |
De bedreigingen waren reëel: een roofdier kon hun leven elk moment beëindigen. | Het brein associeert het trillen van mobiel van zoals bij een WhatsAppbericht of telefoontje met de dreiging van een roofdier. |
Op zich is stress niet verkeerd, want het helpt om je door alle taken die je moet doen heen te worstelen. Alleen kan het gevoel van stress heel vervelend zijn. Wetenschappelijk is het ook nog bewezen dat het schadelijk is voor je lichaam. Stress zit allerlei zaken in het lichaam aan het werk wat depressie kan uitlokken. Plus het kan leiden tot slapeloosheid en angstgevoelens. Allemaal niet fijn dus.
Download het e-book voor minder (tentamen)stress.
Daarom heb ik een e-book geschreven. In het e-book staan 5 tips om met deze (tentamen)stress om te gaan. Hieronder kun je deze GRATIS downloaden:
Download hier het e-book voor minder tentamenstress
Laat je mailadres achter en ik stuur het e-book naar je toe.