Meer in balans met je ademhaling

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Een tijdje geleden nam ik een podcast op met Jerome van BeMind. Een man met een bijzonder verhaal. Na een breuk van zijn rug lag hij 100 dagen in eenzelfde positie. Deze nare gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat Jerome inzichten kreeg. Nu geeft hij lezingen en leert hij anderen hoe je in balans blijft met ademhaling. 

“Ik zie wat ademhaling met je kan doen. Het is belangrijk om in balans te blijven, al helemaal in deze huidige hectische tijd. Vroeger hoorde je nog over burn-out op 40 jarige leeftijden, maar tegenwoordig hebben mensen al op hele jonge leeftijd deze klachten. Je hoort veel over jonge meiden met depressieklachten, dat vind ik verschrikkelijk.” Jerome denkt dat ademhaling nog wordt onderschat en dat je veel van deze problemen kunt oplossen met ademhaling. Van slaap en ziektes tot sportprestaties en studeren. Ademhaling is volgens Jerome de key!

Minder prikkels

Maar hoe zorg je voor minder prikkels? Jerome denkt dat een groot aandeel bij de telefoon ligt. “Leg die telefoon eens weg of denk er tenminste eens over na. Ik heb mijn zoons verplicht de documentaire “Social Dilemma” te kijken. In deze documentaire wordt uitgelegd hoe wij verslaafd worden vermaakt en telkens worden verleid door dingen die wij interessant vinden.” Dus leg je telefoon eens wat vaker weg om prikkelvrij te worden. In het begin zal dit moeilijk zijn omdat je een leegte zal voelen, maar je gaat merken dat het steeds makkelijker zal worden. 

Ademhalingsoefening

Jerome geeft graag nog een ademhalingsoefening mee die jou kan helpen prikkelvrij te worden.

“Ze het puntje van je tong achter je voortanden. Dit zorgt ervoor dat je spanning vermindert in je keel en kaken. Adem in door je neus en uit door je mond terwijl je de tong achter je tanden houdt. Haal de ademhaling achteruit je keel alsof je een spiegel wil laten beslaan. Breng de aandacht naar je buik, wat voel je daar? Pak elke keer een korte pauze na het uitademen. Als je dit twee minuten doet zal je al verschil merken. Doe dit ook vooral tijdens het studeren, je concentratieboog zal worden vergroot.”

Wil je de hele podcast aflevering met Jerome luisteren? Je luistert hem hier.

Wil je meer tips over hoe je kunt omgaan met stress? Lees hier de andere blogs over stress

0 Comments

Leave a Comment