Tentamenstress; drie tips voor jou

Danique Dellebarre

In Stress Posted

De tentamenperiode staat weer voor de deur. Een drukke periode met veel deadlines, toetsen en de tijd om te bewijzen dat je de stof beheerst. Veel mensen ervaren stress en zijn zenuwachtig voor een toets. En reken maar, je bent niet de enige! Veel studenten hebben de angst om te falen, een toets is dan een concreet moment waarop je kan falen. Sommige mensen worden zelfs fysiek ziek als de spanning te groot is. Ik geef je graag een paar tips om deze spanning minder te maken.

Bedenk een rampscenario

Wat als de zenuwen opspelen voordat je het tentamen wilt gaan maken? Vaak hoor ik van studenten dat ze negatieve gedachten ervaren als ‘ik kan het niet’ of ‘ik heb niet goed geleerd’. In dit geval wil ik je vragen het ergste te bedenken wat kan gebeuren. En ga hierbij na; is dit echt zo erg? Bedenk daarna het beste wat kan gebeuren. Heb je hierna een moeilijk vak gehaald? Of misschien vakantie? ga met dit gevoel je tentamen in!

Vlak voor je tentamen

Stress zit voornamelijk in je gedachten en dat kan je ook echt zo ervaren. Gedachten gieren door je hoofd en kunnen je soms een onrealistisch beeld geven. Daarom is deze tip voor als je net begint met je tentamen. Het is fijn om vlak voordat je begint je focust op je voeten. Hoe zitten ze in je schoen, heb je warme of koude voeten? Hiermee ga je je hoofd afleiden en laat je het aandachtspunt helemaal zakken naar beneden. 

Ontspanning

Plan je ontspanning! En als je tijd voor ontspanning hebt ingepland, gun het jezelf dan ook. Natuurlijk voelt het wellicht onrustig of gek als je een tijdschrift erbij pakt terwijl je moet studeren. En dat is oké, probeer daar zonder oordeel van te genieten. Want als je niet herstelt kun je niet die topprestatie leveren.

Wil je nog meer tentamentips? Download het gratis e-book 5 tips voor minder tentamenstress hier!

0 Comments

Leave a Comment