De realistische to-do lijst
Het is aan het einde van de dag en ik bekijk mijn to-do lijstje van vandaag. Er staan ongeveer 10 dingen op waarvan 3 met een dikke markeerstift zijn doorstreept. Ik maak een nieuwe lijst en schuif de andere 7 dingen met tegenzin naar de volgende dag. En zo gaat het eigenlijk elke dag. Ik heb een hele dag om 10 simpele dingen uit te voeren, maar het gebeurt gewoon niet.
Chaotisch
De start van een to-do lijstje begint bij mij altijd in de avond als ik al in mijn bed lig. Echt het handigste moment om na te denken over wat ik de volgende dag allemaal moet doen. 11 uur s’ avond in je bed is niet het beste moment om te herinneren dat je nog dat ene mailtje had moeten versturen. Ik weet niet wat het is, maar sinds de coronacrisis ben ik een enorme chaoot. Sinds kort heb ik een boekje naast mijn bed liggen waar ik als het ware al mijn gedachten dump als ik zo’n moment heb. Zo weet ik zeker dat ik het de volgende dag niet weer vergeet.
Stress van een to-do lijst
Als het de volgende ochtend is werp ik een blik in het boekje op mijn nachtkastje. Ik maak dan een lijst voor de dag met dingen die ik graag wil doen. Meestal bestaat het lijstje uit zo’n 10 activiteiten en krijg ik al stress van hoe de lijst eruitziet. De stress in mijn hoofd zorgt ervoor dat ik minder ruimte heb op een dag om daadwerkelijk de lijst af te werken. Soms zie ik al op tegen de kleinste taakjes en gebeurt het gewoon niet. In de avond in mijn bed begint het weer. Boekje er weer bij en de lijst kan weer worden aangevuld.
De volgende ochtend schuif ik alles weer door waardoor er een nog grotere lijst ontstaat. Voor ik het weet staan er 20 dingen op de lijst. Meer stress en minder ruimte in mijn hoofd om het daadwerkelijk te gaan doen. Wat mijn probleem is? Ik maak geen realistische to-do lijstjes. Er staan gewoon te veel dingen op mijn lijstje die er die dag helemaal niet op hoeven te staan.
Realistische lijstjes
Sinds vorige week ben ik ermee begonnen met het maken van realistische lijstjes. Meestal met de 5 belangrijkste dingen die ik op een dag echt moet doen. Als deze 5 dingen klaar zijn heb je een voldaan gevoel en heb je daadwerkelijk iets nuttigs gedaan. Natuurlijk heb ik soms dagen waarin ik echt wel meer dan 5 dingen moet voltooien. Maar als ik de 5 dingen op mijn lijstje heb voltooid is mijn dag tegenwoordig geslaagd.
Aanvulling Marian:
Misschien denk je nu, ja leuk hoor. Maar hoe dan? Deze stappen gaan je daarbij helpen!
Begin met het maken van een braindump.
Stap 1: Schrijf alles op wat in je hoofd zit. Dan heb je het in ieder geval genoteerd en hoef je er niet 16x over te denken.
Stap 2: Van alles wat je hebt opgeschreven. Wat moet deze maand, deze week en wat vandaag?
Stap 3: Zorg dat je een realistisch aantal to-do’s op je takenlijst hebt staan. Niks is frustrerender dan een to-do lijst waar geen einde aan komt. Probeer in te schatten hoe lang jij voor een opdracht of verslag nodig hebt en deel dit in blokken in. Of knip ze op per week zodat je niet alles op één lijst krijgt.
Liever het einde van je dag je hele to-do lijst af dan nog een lijst van 20 items die op je wachten. Heb jij weer tijd over om van je vrije tijd te genieten.
Stap 4: Vervolgens is de beste manier om al die dingen gewoon ook echt te gaan doen. Ben je ‘s morgens scherper dan einde van de dag, zorg dan dat je de kleine makkelijkere taken naar het einde van de dag schuift.
Succes leukerd!!!
——-
Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.