Waarom een onvoldoende heftig kan zijn
In deze blog wil ik delen wat ik regelmatig zie en hoor van ‘mijn’ studenten en ook wat mijn eigen ervaring is. Disclaimer; alle studenten zijn individuen en iedereen heeft zijn/haar uitdagingen. Maar ik wil je inspireren en meenemen met wat ik veel zie in mijn praktijk.
De achterbankgeneratie
Laatst gaf ik een workshop bij een Hogeschool. De teamleider en ik hadden het over de prestatiedruk van onze studenten. Ik herken erg veel van hoe de studenten zich voelen in het omgaan met alles wat van ze verwacht wordt. Ze noemen deze generatie ook wel de achterbankgeneratie, met ‘curlingouders’ die het pad voor hun schoon hebben gemaakt. Heerlijk natuurlijk! Maar dan komt de realiteit nog wel eens rauw op je dak. Zaken als onvoldoendes, deadlines, druk van presteren, studievoortgang, je weg vinden in grote kolossale gebouwen, nieuwe vrienden maken, vrienden van thuis onderhouden, werken omdat het anders niet te betalen is; er is zoveel wat op ze afkomt.
En dat is voor niemand makkelijk. Maar als je opgroeit met weinig weerstand en veel zaken voor je worden opgelost is het lastig om te leren op jezelf te vertrouwen. Dat je wel om kan gaan met tegenslagen en druk. Daarom hebben veel studenten extra moeite met een onvoldoende. Het raakt hen direct in de kern van het niet goed kunnen en daarmee niet goed genoeg zijn. Ik benoem dit omdat het fijn is als docent om dit in je achterhoofd te houden.
Stap voor stap
Ik deel altijd graag metaforen met mijn studenten. Ik vergelijk daarom de reis van je studie met het leren van een nieuwe sport. Niemand die begint kan meteen meedoen met de olympische spelen. Denk je dat Serena Williams nooit een keer heeft verloren? Juist van die wedstrijden die ze verloor leerde ze het meeste. Daarnaast is het in sport zo dat je altijd mensen hebt die beter zijn en mensen hebt die minder zijn. Net zoals tijdens je studie. Dus deel met je student: ‘elke stap die je vooruit maakt heb je weer gezet!’.
Wil jij je studenten helpen naar een studententijd met minder stress en meer zelfvertrouwen? Misschien is de Gelukkige Docent Toolbox iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie.