Zelfvertrouwen tijdens het studeren en in het werkveld

Danique Dellebarre

In Perfectionisme, Stress Posted

Een tijdje geleden sprak ik met Jikkie, zelfvertrouwen expert in het werkveld. Ze schreef een boek vanuit de wetenschap waarin ze het heeft over zelfvertrouwen in het werkveld. In de tijd dat Jikkie ging werken was ze erg gedreven en ambitieus. Tijdens het schrijven van haar boek kwam ze er pas achter dat dit mede te maken had met haar onzekerheid.

Overgang studeren naar werken

De overgang van studeren naar werken kan erg pittig zijn. Want wat wordt er van je verwacht en waar liggen de prioriteiten? Wanneer ben je nou echt goed genoeg? Op je studie krijg je een cijfer en kan je meten wanneer het goed genoeg is. In het werkveld ligt dat wat anders. 

Vaardigheid en waardigheid

Jikkie spreekt over twee takken die bestaan binnen zelfvertrouwen. “Het zijn de vaardigheden en je waardigheid. De vaardigheden gaan over of je het kan, wat weet je en hoe presteer je. Je waardigheid gaat meer over je eigenwaarde en hoe je zelf kijkt naar je successen. Je kan misschien nog zo goed presteren, maar ben je daar zelf ook trots op? Of moet het nog meer?”

” Vaak vergelijken we onze shit met andermans parels”

Ook spreekt Jikkie over de huidige tijd die ervoor kan zorgen dat je zelfvertrouwen niet altijd gestimuleerd wordt. “We leven in een tijd dat alles snel mogelijk is. Als je maar goed genoeg je best doet wordt je succesvol. Dit zorgt er ook voor dat als je een keer faalt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Als je het niet haalt ligt het aan jezelf. Hierbij vergelijken we vaak onze shit met andermans parels. Een tip die ik hierbij mee wil geven; vergelijk jezelf met jezelf. Alleen dan zie je dat je stappen hebt gezet en voelt het als een vooruitgang. We zijn voornamelijk gefocust op het einddoel maar het proces mag er zijn.”

Zelfvertrouwen en uitstelgedrag

Jikkie ziet op het gebied van onzekerheid vaak mensen die last hebben van uitstelgedrag. “Dat is ook niet zo gek, want wanneer we iets goed willen doen zijn we geneigd dat paper 26 keer door te lezen. Of dat ene verslag toch nog even na te kijken. Je wil wel succesvol zijn maar het moet professioneel en zonder fouten. Wat ik graag wil meegeven is dat je soms iets goed doet en soms niet. Koppel dat niet aan je eigenwaarde. Als jij een onvoldoende haalt op een tentamen ben je niet zelf ook een onvoldoende.”

Wil je de hele aflevering luisteren waarin ik met Jikkie praat? Luister hem hier

0 Comments

Leave a Comment