Faalangst en prestatiedruk – in gesprek met Lieke Poelakker
Voor een aflevering van de Gelukkige Student Podcast sprak ik met Lieke Poelakker. Zij is hypnotherapeut. Nu hoor ik je denken; hypnotherapeut? Lieke helpt mensen door middel van energie. Dat klinkt misschien spiritueel, maar dit kan heel erg hulpvol zijn voor veel mensen!
Voordat Lieke begon als hypnotherapeut kwam ze erachter dat ze hooggevoelig is en vaak bewust te maken kreeg met energieën. “Misschien herken je het wel dat je naar een feestje gaat en dat je je helemaal goed voelt. Ineens voel je een nare sfeer en voel je je na een uurtje veel minder goed dan eerst. Dan kan het zijn dat jij negatieve energieën hebt overgenomen. Dat kan super vervelend zijn!” In de praktijk van Lieke helpt ze mensen met deze energieën om te gaan en geeft ze tips over hoe je deze energie bij jezelf kunt houden.
Faalangst en prestatiedruk
In de podcast heb ik het voornamelijk met Lieke over faalangst en prestatiedruk. Ze krijgt regelmatig studenten in haar praktijk die hiermee kampen. “In deze maatschappij is iedereen heel erg gedreven en wil iedereen het perfect doen. Als jij daar niet tussen past val je voor je gevoel meteen buiten de boot. Ben je dan ook nog eens onzeker, dan kan dit je gevoel alleen nog maar versterken.”
Iedereen zijn eigen route
Wat belangrijk is om te onthouden volgens Lieke, is dat iedereen zijn eigen route volgt. Deze route kan je niet met anderen vergelijken en zou je ook niet moeten laten beïnvloeden door anderen. “Het is een visuele cirkel waarbij je moet geloven in jezelf. Als je gelooft in jezelf, met beide voeten op de grond staat en met volle vertrouwen erin stapt, zal je zien dat je je veel fijner voelt.”
Focus meer op positief
Als laatste wat Lieke graag meegeeft is dat we ons meer moeten focussen op het positieve. Dit is best lastig aangezien wij als mensen vaak het negatieve beter onthouden dan het positieve. “Negatieve energie is ook zwaarder. Als je negatieve feedback krijgt, moeten daar 10 complimentjes tegenaan om te kunnen balanceren.” Probeer eens bewust stil te staan bij wat je allemaal hebt bereikt. Als je in het tweede jaar van je studie zit, wat heb je vorig jaar bereikt. Maar kijk ook eens naar vorige week? Wat is er allemaal gelukt?
Wil je de hele aflevering luisteren? Luister de podcast met Lieke hier