Studeren als je hoogbegaafd bent
Voor de Gelukkige Student Podcast sprak ik met Mirjam van Topscriptie. Hier begeleiden ze ook studenten die hoogbegaafd zijn.
Studeren als je hoogbegaafd bent. Chill! Studeren lijkt dan een makkie. Maar is dat altijd wel zo? Hoogbegaafde studenten lopen vaak tegen andere problemen op die we van tevoren misschien niet helemaal verwachten. Het heeft mooie maar ook minder mooie kanten.
Herkenning
Hoogbegaafdheid is te herkennen aan verschillende kenmerken en je hoeft niet aan alle te voldoen. Het basis kenmerk is de IQ test van 130 en hoger. Hoogbegaafden voel zich anders omdat ze een andere denkwijze hebben. Hun brein werkt anders waardoor ze vaak heel snel denken. Studenten missen hierdoor de aansluiting met anderen en kunnen zich heel erg eenzaam of niet begrepen voelen. Ze denken anders en zijn vaak al 10 stappen verder vooruit. Een vergadering van een uur? Een hoogbegaafd persoon kan deze informatie aan in 10 minuten.
Daarnaast staan alle zintuigen aan en komen dingen vaak hard binnen. Er is meer sprake van overprikkeling en dat kan erg vermoeiend zijn. De emmer is gewoonweg sneller vol. Ook zijn hoogbegaafden vaak erg creatief. Je ziet vaak dat ze muziek maken of bijvoorbeeld een onderneming hebben.
Hoe ga je ermee om
Het is soms fijn om je naasten te vertellen hoe het is om hoogbegaafd te zijn. Probeer uit te leggen dat het niet alleen maar leuke kanten heeft. Ook is het handig om een mentor of decaan te informeren. Als hoogbegaafde student kan het zo zijn dat je pas moet leren studeren op de universiteit. Dit kan erg ingewikkeld en anders zijn dan op de middelbare school. Samen met een mentor kun je zoeken naar oplossingen die je kunnen helpen om beter om te gaan met hoogbegaafdheid in je studieverloop. Er is steeds meer over het onderwerp bekend dus er zijn ook meer mogelijkheden.
Weet dat het voor een ander lastig te begrijpen is hoe het voor jou voelt. Alleen jij weet het goed. Als je je alleen voelt of anders kan het ook fijn zijn om soortgelijken te vinden voor een stukje erkenning. Kijk bijvoorbeeld of er bepaalde Facebookgroepen zijn of zoek via de studie mensen die ook hoogbegaafd zijn.
Wil je de hele podcast luisteren? Je luistert hem hier.
Meer weten over Topscriptie? Klik dan hier: https://www.topscriptie.nl/