Vergelijk eens met jezelf
Je zit in de trein onderweg naar je ouders. Je zit ‘lekker’ te scrollen en ineens zie je iemand die haar sixpack showt en ineens voel jij je minder fijn over je bierbuikje. Of je bent op een feest en voor je gevoel zijn het allemaal stelletjes terwijl jij single bent. Of het jaloerse gevoel van het vriendinnetje die alles makkelijk haalt van haar studie terwijl jij kneiterhard ervoor moet werken. Vaak vergelijken we onszelf met iemand die iets heeft of kan wat jij niet hebt of graag wilt. Waarom doen we dat en hoe zorg je ervoor dat je minder vergelijkt. Ik ging op onderzoek uit en deel het in dit artikel:
Waarom vergelijken we?
“Mensen zijn sociale dieren. Onze voorouders hebben altijd in groepsverband geleefd en overleefd”, legt Pia uit. “Jezelf vergelijken met anderen is een manier om te zien waar we staan in een groep en of we actie moeten ondernemen om onze prestaties of positie te verbeteren.”
Wat kan een gevolg zijn van vergelijken?
Wat ik veel zie bij ‘mijn’ studenten is dat we onszelf vergelijken op een ‘negatieve’ manier. Dus dat je door vergelijken minder positief ben over jezelf en over hoe je je leven ziet. Ik hoorde in de podcast De Psychologie van Succes dit verhaaltje daarover:
Een kraai keek op een dag naar een zwaan. Hij zei tegen hem: ‘WAUW, wat ben jij mooi. Je bent vast heel gelukkig omdat je zo mooi bent.’ Waarop de zwaan reageerde: ‘Ja ik was heel gelukkig, totdat ik een papegaai ontmoette. Die heeft zoveel prachtige kleuren!’ De papegaai had daarover zijn eigen gedachten: ‘Ik voelde me altijd heel gelukkig, totdat ik een pauw ontmoette. Zo mooi, groot en verscheidenheid aan kleuren.’ En de pauw? ‘Ik ben helemaal niet blij met hoe mooi ik ben. Want doordat ik er zo uitzie hebben mensen mij gevangen om naar mij te kijken. Ik wou dat ik een vrije kraai was en overal heen kon vliegen waar ik heen wil gaan.’
Podcast van De Psychologie van Succes
Opdracht: wat kan je leren van vergelijken?
Wat je mag beseffen is dat iedereen waardevol is op zijn of haar manier. En iedereen denkt en ziet dingen op een eigen unieke wijze. In plaats van vergelijken kun je kijken wat je van een ander kan leren. Bijvoorbeeld: Een studiegenoot is heel goed in plannen en is altijd de kalmte zelf. Voor een “stress kipje” is dat een kwaliteit die ze goed kan gebruiken. Je kan dus met jouw studiegenoot eens daarover praten. Hoe zij haar planning maakt en wat ze doet om zo rustig te blijven. Op die manier wordt jouw vergelijking een hele nuttige bezigheid!
Vergelijk eens met jezelf
Het is heel erg makkelijk om jezelf met een ander te vergelijken, maar heel vaak weet je helemaal niet wat een ander heeft gedaan om dat doel te bereiken. Waarom haalt die vriend of vriendin dat tentamen zo makkelijk? Misschien heeft die gene er heel hard voor geblokt en was die gene ook heel onzeker. Dus daarom; vergelijk jezelf eens met jezelf. Hoe stond jij er een jaar geleden voor? En nu? Je zult zien dat je ontzettend bent gegroeid. Positief vergelijken dus!
Wil je meer tips en inspiratie over perfectionisme? Lees dan ook de andere blogs!