Perfectionisme vanuit een andere hoek

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

Zoals je weet uit eerdere blogs van mij ben ik erg geïnteresseerd in de Japanse cultuur en gewoontes. Zo deelde ik al meerdere blogs over Ikigai, de reden waarom je opstaat in de ochtend. De laatste tijd ben ik veel meer aan het onderzoeken over een ander wijsheid uit Japan namelijk Wabi Sabi. Wabi Sabi is de Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven en dus perfectionisme vanuit een andere hoek. Hoe mooi is dat? Dus meer omarmen van imperfectie als levenshouding waardoor je meer geluk kan ervaren. In deze blog een paar lessen uit Wabi Sabi.

Fouten maken mag

Zo las ik in het boek Wabi Sabi van Beth Kempton een stuk over perfectionisme wat ik graag met je wil delen. Bij perfectionisme wil je bepaalde gevoelens voorkomen. Zoals bijvoorbeeld het gevoel van falen, dat je iemand teleurstelt of jezelf teleurstelt. Met Wabi Sabi kijken ze op een hele andere manier naar mislukkingen. Uit het boek: “De Japanners hebben een beroemd gezegde nana korobi, ya oki, wat betekent: ‘val zeven keer, sta acht keer op.’” En dat vind ik dus al zo mooi. Dat je dus wel fouten mag maken. Je kan vallen maar dat je ook weer op kunt staan is het belangrijkste.

Een mooie toevoeging daarop: het gezegde begint met dat je eerst opstaat, wat ons eraan helpt herinneren dat we eerst ergens aan moeten beginnen, zodat we het risico kunnen lopen van een mislukking. Daarna hebben we de kans om weer op te staan. Dus volgende keer als je iets uitstelt omdat je bang bent om te falen denk dan aan dit gezegde. 

Ruimte om te groeien

Daarnaast deel ik nog iets uit Wabi Sabi wat mij een opluchting gaf. Namelijk dat je weet dat niets permanent, perfect of volledig is. Als je iets verprutst is dat niet een levenslange veroordeling. Als je iets fout doet kun je die herstellen en/of een volgende keer anders doen. Je bent continue bezig met jezelf te ontwikkelen en te leren. Ik heb wel eens eerder gedeeld dat de enige constante verandering is. En dat weten weet je dat alles weer voorbij gaat. Daarom kun je beter dingen doen en ontdekken hoe het moet. Op die manier groei je elke dag!

Wil je meer blogs lezen over Ikigai? Je leest ze hier:

Ikigai oefening

De reden waarvoor je opstaat in de morgen

Vind je Ikigai

 

0 Comments

Leave a Comment