Last van slecht slapen? Probeer deze tips!
Mijn brein: Ik zie dat je probeert te slapen, ik zal je een overzicht geven van alle vragen waar je nog mee zit.
Herken je dit? Je hoofd raakt het kussen en besluit ineens in volle toeren aan de slag te gaan. Slapeloosheid is niet iets waar alleen kersverse ouders of ouderen last van hebben. Ook onder studenten komt het heel veel voor. Niet fijn en al helemaal niet tijdens de drukke tentamenweek. In dit artikel deel ik graag een aantal tips met je hoe je kunt slapen als een roosje.
Disclaimer; te weinig slapen en slapeloosheid kan ook teken zijn dat het echt niet zo goed met je gaat. Merk je dat je bijna niet meer slaapt en dat je veel sombere gedachten hebt? Neem contact op je met je huisarts die helpt je verder, blijf er niet te lang mee rondlopen!
Waarom is slaap eigenlijk zo belangrijk?
Wanneer je voldoende slaap krijgt heb je meer focus, een betere concentratie en maak je betere beslissingen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding. Ben je moe dan kies je vaak voor de makkelijke weg, dat patatje of de afhaal chinees. Juist in de tentamenperiode is gezond eten en voldoende slaap belangrijk. Met vier of vijf uurtjes slaap per nacht ga jij echt niet fris en fruitig dat tentamen in.
Tip 1. Zorg voor een vast ritme
Probeer de meeste dagen van de week rond dezelfde tijd te gaan slapen en dezelfde tijd weer op te staan. Natuurlijk slaap je als je een avondje gaat stappen slechter maar, probeer je ritme zo snel mogelijk weer op te pakken.
Tip 2. Wikkel je dag goed af
Dit is waar het vaak misgaat als het gaat om slapen. We kijken vlak voordat onze ogen dichtvallen nog een nieuwe Netflix serie en als laatste kijken we nog even op onze telefoon voordat we gaan slapen. Om beter te slapen is het goed als je lichaam in ruststand komt zodat die weet, we gaan slapen. Melatonine wordt aangemaakt en je wordt slaperig. Kies daarom een tijd dat je niet meer op je schermen kijkt. In een ideale wereld doe je dan nog een paar stretch oefeningen en ga je beginnen aan een vast avondritueel ;).
Tip 3. Wie schrijft die blijft, lekker slapen
Kan je niet slapen en blijf je maar piekeren in je hoofd? Schrijf eens alles op wat er in je hoofd zit, alle gedachtes waar je mee zit. Wat je bezighoudt, waar je over blijft malen. Wordt je er juist onrustiger van? Stel jezelf dan vragen waarmee je jouw piekergedachten op kan lossen. Bijvoorbeeld als je veel nadenkt over hoeveel je nog moet studeren, besluit dan om eerst een duidelijke planning te maken als je morgen wakker bent voordat je aan het werk gaat.
Tip 4. Notitieboekje naast je bed
Ik zweer er zelf bij, een notitieboekje naast mijn bed. Hoe vaak er in het donker toch nog iets in mijn hoofd opplopt wat ik ‘niet moet vergeten’. Of een goed idee waarvan je hoopt dat je het de volgende dag nog weet. Zonder dat notitieboekje was het sowieso gebeurd, dus heel fijn.
Tip 5. Powernap?
Lukt het overdag echt niet meer om je ogen open te houden?? Als je een powernap doet doe dit voor 16:00u want anders heeft het invloed op de diepte van je slaap. Probeer het ook onder een half uur te houden zodat je even weer oplaadt maar het niet je slaapritme in de war maakt.
Welterusten!
Liefs Marian