Waarom is het voor studenten lastig om keuzes te maken?

Marian

In Voor docenten Posted

Alles in het leven is een keuze. De hele dag, elke dag. Met wie we praten, waar we zitten, wat we zeggen, hoe we het zeggen. En ons leven wordt bepaald door onze keuzes. Zo simpel en complex is het. En net zo krachtig.

 

Keuzes maken kan zo ontzettend lastig zijn, zeker in de levensfase van onze studenten. Studenten maken veel keuzes. Ze kiezen bijvoorbeeld keuzedelen, een stage, welk project ze willen doen, hoe ze hun loopbaan gaan vormgeven, wat ze eten en met wie ze omgaan. Wat maakt het maken van keuzes (voor studenten) zo lastig? In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Wat maakt het kiezen voor studenten zo lastig?

Er zijn verschillende factoren die het maken van keuzes voor studenten zo lastig maakt. Hierbij een aantal factoren die waarschijnlijk herkenbaar voor je zijn.

Jonge leeftijd Door de jonge leeftijd van onze studenten hebben ze nog weinig ervaringen om hun keuzes op te baseren. Daarnaast streven ze vaak naar korte termijn bevrediging waarmee ze soms de lange termijn uit het oog verliezen. Het kan ook zo zijn dat ze de lange termijn niet kunnen overzien.

Invloed van buitenaf Bij studenten heeft hun omgeving veel invloed op de keuzes die ze maken. Dit kan in positieve zin zo zijn, bijvoorbeeld als ze elkaar verder helpen. Maar ook in negatieve zin, bijvoorbeeld bij het maken van keuzes onder groepsdruk.

Angst voor maken van ‘foute keuzes’ Er bestaan geen foute keuzes, behalve bij een meerkeuzevragen ;). De angst om het verkeerde te kiezen is groot bij onze studenten.

Keuze is definitief Vaak hebben studenten het idee dat een keuze definitief is. Ze willen het daarnaast goed doen en vinden het maken van keuzes daardoor spannend. Een keuze kan heel groot aanvoelen. Het mooie is dat je op elk moment een andere keuze kan maken.

Keuzestress Toen ik jong was had een meisje bij mij in de klas drie televisiezenders. Als je dat vergelijkt met het aanbod van nu, is het logisch dat er keuzestress ontstaat. En dit is maar één voorbeeld van hoeveel meer keuzes er zijn gekomen waar de student mee te maken heeft.

Studenten zitten in de eerste identiteitscrisis van het leven.

Je herkent het misschien wel dat studenten kunnen worstelen met vragen zoals: Wie ben ik? Wat wil ik?. Als je kijkt naar de levensfase van onze student, zijn ze vol aan het ontdekken en bezig met het beantwoorden van deze vragen. Dit kan soms heel verwarrend en negatief voor ze aanvoelen. En zeker in het maken van keuzes is het fijn als je weet wie je bent en wat je wilt. Dat kan als kompas werken in het maken van keuzes. Om tot antwoorden te komen voor deze vragen kan je als docent een waardevolle rol spelen. Door veel vragen te stellen en met verschillende werkvormen kun je ze helpen naar het vinden van antwoorden en het maken van keuzes.

Gratis training: help je student met keuzes maken.

Ik help je graag hiermee. Op 4 november geef ik namelijk een GRATIS online training: Keuzes maken doe je zo! Help je studenten met het maken van keuzes. Meer over deze GRATIS training of jezelf direct aanmelden, zie: https://www.keuzesmakendoejezo.nl/gratis-training-keuzes-maken

Tot dan!

Liefs Marian

 

p.s. dit artikel verscheen eerder op LinkedIn. Connecten vind ik altijd leuk, nodig je mij uit? De link naar mijn profiel: https://www.linkedin.com/in/marianblaauwgeers/

0 Comments

Leave a Comment