Het drama dat projectgroepen heet

Marian

In Vrienden en relaties Posted

Soms kun je het treffen, een groep die super goed samenwerkt. Waarbij iedereen enthousiast is en zijn werk af heeft, op niveau, zodat je door kan. Ik denk dat ik dit echter tijdens mijn hele studententijd 1 keer heb meegemaakt. Al die andere keren zorgde projectgroepen voor drama, frustratie en veel stress. Daarom deze tips om beter samen te werken met je horror-projectgroep.

Trek niet al het werk naar je toe!

De perfectionist in ons is hier heel goed in. Dat wat je studiegenoot heeft gemaakt is niet op het niveau wat jij wilt. In plaats van degene daarop aan te spreken, trek jij het werk naar je toe. Onder het motto: ‘dan doe ik het wel.’ Daarmee zorg je dat je nog meer werk op je hals haalt en daarmee nog meer stress ervaart om het project tot een goed einde te brengen. Iets wat we juist willen voorkomen!
Daarnaast lift jouw studiegenoot zo onbewust met je mee. Als zij merkt dat jij het wel voor jou oplost, gaat ze dit (on)bewust ook toepassen bij andere taken die zij op zich zou nemen. Jij doet het toch uiteindelijk wel, toch?

Verdeel de taken

Handig is om meteen bij het begin van een project een goede verdeling te maken van de taken. Een projectleider die alle deadlines in de gaten houdt en zorgt dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. Een eindredacteur die het rapport op het eind samenvoegt om de teksten op elkaar te laten aansluiten. Zorg ook dat er per overleg een notulist is. De notulistentaak maak je makkelijker door niet alles te noteren, maar alleen de gemaakte afspraken en de actielijst die uit het overleg is gekomen.

Iedereen heeft zijn eigen stijl

Het klinkt logisch maar het is zo waar; iedereen verschilt van stijl. Net zoals ik iets anders denk bij de kleur roze dan jij; zo werkt het ook met het uitwerken van de (deel)opdrachten van een project. Dit hoeft niet te betekenen dat de ene stijl veel beter is dan de andere. Zorg dat de eindredacteur dit in de gaten houdt en jullie het zo samen tot een goed einde kunnen brengen.

Communicatie

Er gebeurt altijd veel als je met elkaar aan het samenwerken bent. Er kunnen irritaties ontstaan of zelfs erger dat jullie het niet voor elkaar krijgen om een goed product op te leveren. Probeer altijd het gesprek aan te gaan! Hoe lastig dit soms ook kan zijn, wees eerlijk en speel het niet op de man. Daarmee zal het veel sneller escaleren terwijl je het juist wilt oplossen. Bijvoorbeeld zeg in plaats van; ‘jij hebt dit echt niet goed gedaan’, ‘hoe kunnen we dit stuk verbeteren’, ‘ik pak het altijd zo en zo aan’ of zelfs: ‘kan ik je helpen met dat stuk te verbeteren’.

Lastig om zulke confrontaties aan te gaan?

Veel hiervan begint met zelfvertrouwen. Want durf je voor jezelf op te komen en te gaan staan voor wat jij denkt dat goed is? Met de Gelukkige Student Academy gaan we aan de slag met je zelfvertrouwen! Dat niet alleen ook het omgaan met stress staat op de agenda. Lees meer en meld je nu aan: https://gelukkigestudent.nl/gelukkige-student-academy-minder-stress-tijdens-je-studie/

0 Comments

Leave a Comment