4 tips om soepel en snel je scriptie te schrijven

Danique Dellebarre

In Afstuderen Posted

Dit is een gastartikel geschreven door Scriptium

De scriptieperiode. Menig student ziet er enorm tegenop. En dat is ook niet gek, want het is een periode die veel van je vraagt. Hoewel onderwijsinstellingen er al zoveel mogelijk aan doen om te zorgen dat je als student zo zorgeloos mogelijk een scriptie kan produceren, blijft het een flinke uitdaging. Dit komt voornamelijk vanwege twee dingen: het is een heel groot project met een lange deadline waardoor tussentijds plannen lastig is, en je schrijft de scriptie terwijl het reguliere collegejaar gewoon door loopt. De uitdaging zit ‘m dus met name in de planning, en de combinatie die je moet maken met allerhande verplichtingen. Hoe je toch zo goed mogelijk de scriptieperiode doorkomt? Lees deze tips over de praktische kant van het uitvoeren van onderzoek en het schrijven van de scriptie.

Tip 1: Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Je gaat het waarschijnlijk ook van je scriptiebegeleider horen, maar je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wat daarmee bedoeld wordt is dat je onderzoek en je onderwerp, zeker voor je bachelorscriptie, best grotendeels mag voortbouwen op onderzoek dat al gedaan is. Het is gewoon simpelweg niet mogelijk dat elke student een heel nieuw onderzoek opzet en iets heel nieuws onderzoekt en dan op een baanbrekende manier bijdraagt aan de wetenschap. Als dat zo zou zijn, zou het wetenschappelijk veld met elke afstuderende student mijlen vooruit springen. Wetenschappers zouden überhaupt overbodig worden. Besteed dus niet te veel stress en aandacht aan het bedenken van een baanbrekend onderwerp: kies iets dat je leuk vindt, bekijk hoe ver het academisch onderzoeksveld is, en sluit daarop aan.

Tip 2: Afbakening, afbakening, afbakening!

Zodra je een onderwerp hebt gekozen, kun je jezelf een hoop stress en tijd besparen door vanaf het eerste moment je onderwerp en onderzoek heel goed af te bakenen. Hoe kleiner je onderzoeksgroep, hoe makkelijker het later is om het onderzoek uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een bestaand onderzoek over het welzijn van docenten in het hoger onderwijs in Nederland, en maak daar een casestudy van voor enkel jouw eigen hogeschool. Als dat geen optie is, is het altijd aan te bevelen om af te bakenen op de drie hoofdzaken: wie, waar en wanneer.

Tip 3: Vraag om tussentijdse feedback

Waarschijnlijk is het al een beetje ingepland in het schema dat je onderwijsinstelling voor je gemaakt heeft. Je dient tussentijds je werk te laten zien aan je schoolbegeleider om zo zeker te stellen dat je op de goede weg bent. Doorgaans maak je een onderzoeksvoorstel of een plan van aanpak die wordt goedgekeurd. Daarna ga je verder met de scriptie. Het is altijd aan te bevelen om vaker om feedback te vragen dan wordt ingepland. Niet alle schoolbegeleiders staan daar om te springen, maar het kan een hoop kopzorgen schelen als je elke stap van de weg te horen krijgt dat iets is goedgekeurd. Laat in ieder geval je hoofd- en deelvragen controleren.

Tip 4: Laat je scriptie nakijken door een professional

Indien je schoolbegeleider niet altijd goed te bereiken is, of als je graag een nieuw en fris paar ogen naar je scriptie wil laten kijken, is het aan te bevelen om je werk na te laten kijken. Je kunt je scriptie laten nakijken op taal, structuur en inhoud door een professional zoals Scriptium. Je kunt dan je eindversie insturen voor een laatste taalcheck, een tussenversie insturen voor feedback op de inhoud, of de hele scriptie optimaliseren aan de hand van het complete pakket van taal, structuur en inhoud. Dit kan al binnen 48 uur, of 7 dagen, en als je een tekst hebt van minder dan 5.000 woorden kan het zelfs binnen 20 uur. Een fris paar ogen ziet altijd dingen die jij zelf niet meer kan zien. Ook voorkom je zo dat je punten verliest, of dat je scriptie zelfs in zijn geheel wordt afgekeurd, door taal- en spelfouten in je tekst. 

Meer weten over Scriptium? Dat kan via: https://www.scriptium.nl/

 

 

0 Comments

Leave a Comment