Een scriptie schrijven moeilijk? Maak het jezelf makkelijker!

Danique Dellebarre

In Afstuderen Posted

Mariken de Kok studeerde communicatiewetenschappen en daarna bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nu begeleidt ze studenten die een scriptie schrijven moeilijk vinden. Mariken en ik spraken elkaar voor de Gelukkige Student Podcast. En in deze blog kun de tips uit dit gesprek lezen over hoe je bezig kunt zijn met het inhoud van je scriptie.

Ervaringskundige

Met twee studies en dus twee scripties noemt Mariken zich ervaringsdeskundige. ‘Bij mijn eerste scriptie liep ik heel erg vast, daar heb ik een jaar over gedaan.’ Het moest een soort masterpiece worden. Dagen zat ze achter de laptop maar ze kwam niet vooruit. Onder andere doordat ze eigenlijk geen idee had wat de bedoeling was. En de verleiding om toe te geven aan afleiding was groot.

De lachrimpels van Mona Lisa

De scriptie van Markens tweede studie ging een stuk vlotter omdat haar toen duidelijk was hoe het werkte. ‘Als je verbaal goed bent wil dat nog niet zeggen dat je het goed op papier kunt krijgen’. Ze gelooft dat iedereen de vaardigheid van het schrijven kan aanleren maar dat vraagt om oefenen. Die perfecte zin staat er niet in één keer. Het is beter eerst een ruwe versie te maken om die vervolgens op te poetsen en te polijsten. Mariken vergelijkt het met een schilderij; als je de Mona Lisa wilt schilderen begin je niet met de glimlach maar het de contouren van het hoofd. Daarna de ogen, dan de pupillen en dan pas de lachrimpels. Zo werkt dat ook met schrijven. Eerst een ruwe tekst en daarna steeds beter. Het is een creatief proces dus je mag er ook een beetje ontspannen in zijn.

Kiezen tussen shampoo en mensen

Met twee afgeronde studies op zak ging Mariken aan het werk in de marketing en communicatie. Vaak begeleidde ze daarbij stagiaires en studenten. Bij de verhuizing naar een ander deel van het land stelde ze zichzelf voor de keuze: doorgaan in de marketing en de verkoop van bijvoorbeeld shampoo verbeteren of mensen begeleiden en motiveren als ze obstakels op hun weg vinden. Het laatste sprak haar zoveel meer aan dat ze cursussen voor coaching is gaan volgen. Mariken zag het meer als een hobby en vond het super interessant. Daarmee was de basis voor haar onderneming Frisse Colleges gelegd.

Zonde

Mariken geeft les op een hogeschool, in het laatste jaar. Wat ze vaak van studenten hoort is dat ze na de opleiding nooit meer onderzoek willen doen. De reden: ze vinden een scriptie schrijven moeilijk. Zonde vindt Mariken. ‘Onderzoek is in de wetenschap misschien wat stoffig maar het is een vaardigheid die je je hele leven gebruikt; in je werk maar ook privé.’ Het lijkt ook alsof je met je scriptie moet bewijzen dat je ‘alles’ weet. Daardoor blokkeren veel studenten. Terwijl ze later in de praktijk, in hun werk, ook gewoon blijven doorleren.

‘Ik kan dit!’

Marikens opzet van Frisse Colleges is zorgen dat studenten met plezier en snel hun scriptie schrijven. ‘Ik geloof dat als je iets met plezier doet, dat je dan makkelijker de juiste keuzes maakt. En dat je problemen waar je tegenaan loopt ook makkelijker oplost.’ Mariken noemt dit de goede mindset aannemen. Daarbij ligt de focus op de positieve gedachten: ‘Ik kan dit!’

Dus: is een scriptie schrijven moeilijk?

Alle begin is moeilijk maar je hebt het voor een belangrijk deel zelf in de hand. Ben je perfectionistisch en streef je naar een hoog eindcijfer? Of ga je voor een zeven? Leg ook in het onderzoeksvoorstel een duidelijke hoofdvraag en heldere deelvragen vast. Die bepalen namelijk het verdere verloop van het onderzoek. Bijvoorbeeld de literatuur die je gebruikt en de vragen die je stelt in enquêtes. De formulering een keer aanscherpen mag, maar de vragen helemaal veranderen leidt tot twijfel. En dat maakt het er niet makkelijker op. Het is dan beter om in de scriptie aan te geven dat je achteraf, door voortschrijdend inzicht, de vragen anders had gesteld. Daarmee stuur je al enigszins de discussie als je de scriptie gaat verdedigen.

Mariken helpt afstudeerders met het vaststellen van werkbare hoofd- en deelvragen en met het vinden van een goede structuur in de scriptie, onder andere met (online) masterclasses. Alle informatie over Marikens hulp vind je op www.frissecolleges.nl.

 

Dit is deel 1 van de blog over Mariken de Kok en naar Frisse Colleges. Deel 2 vind je hier: wat kun je doen als je vastloopt tijdens je scriptie? Je kunt ook het hele gesprek beluisteren in de podcast.

—–

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment