Een scriptie is een marathon. Die bereid je dus anders voor dan een tentamen.

Danique Dellebarre

In Afstuderen Posted

Dit is deel 2 van de blog over Mariken de Kok gemaakt naar aanleiding van het gesprek die we hadden voor de Gelukkige Student Podcast. In dit deel deelt ze tips over het verschil in benadering van je scriptie. Want als je de voorbereiding van een tentamen ziet als een sprint is het schrijven van een scriptie een marathon. En loop je vast? Lees hieronder hoe je jezelf (weer) op gang brengt.

Waar is de WC?

Dat voor je uit schuiven, het uitstelgedrag, gebeurt bij heel veel studenten. Er is geen vast omlijnde deadline wat voor sommig studenten het extra lastig maakt om met hun scriptie bezig te blijven. Volgens Mariken komt uitstellen vaak door onzekerheid. ‘Ik weet niet welke kant ik op moet dus ik doe maar gewoon niks’ is dan de gedachte.

Mariken maakt een vergelijk met in een restaurant zitten en nodig naar de WC moeten. Wat ga je dan doen? Blijf je zitten, heel diep nadenkend over waar de WC zou kunnen zijn? Of ga je op onderzoek uit, loop je bijvoorbeeld naar de bar om te vragen? Wie in actie komt loopt misschien eerst de verkeerde kant op maar vindt uiteindelijk die WC wel. Volgens Mariken werkt dat met een scriptie net zo. Begin met schrijven want je kunt altijd weer terug om te verbeteren en zo weer een stapje verder komen.

Sprint versus marathon, uit de startblokken

Een tentamen is een soort sprint, even een aantal weken vol gas. Maar een scriptie is een marathon en dat pak je anders aan. De deadline ligt bij de start meestal een maand of zes verder. Doordat er een onoverzichtelijke berg werk op je af komt ligt vastlopen op de loer.

Daar heeft Mariken een oplossing voor. Als je al een hele tijd niets gedaan hebt, begin dan eerst met een half uurtje per dag aan je scriptie te werken. Er is bijna geen excuus te bedenken dat dat niet lukt. Na een (werk)week heb je 2,5 uur aan je scriptie gewerkt en dat is al meer dan de week ervoor. Soms is het voor de student, die voorheen zo goed uren achter elkaar kon doorleren, moeilijk te accepteren dat het opeens zoveel moeite kost. Voor wie dan zes uur per dag studeren inplant is de berg gewoon te groot. En door met dat half uurtje te beginnen komt hij of zij in ieder geval op gang.

Toets jezelf!

Tijdens de opleiding doen studenten een hele reeks tentamens en na een paar keer voelen ze wel aan of ze zich voldoende hebben voorbereid. Een scriptie doen ze één keer en dat maakt het moeilijk om in te schatten welk cijfer ze zouden kunnen halen. Tip van Mariken: aan het begin krijg je vaak een beoordelingsformulier. Als je dat voor het eerst leest is het ingewikkeld en je begrijpt een deel van de termen nog niet. Lees dat formulier tegen het einde, maar ook tussentijds, nog een paar keer door. Dan begrijp je het veel beter en kan je jezelf al een beetje toetsen. Je moet een goed onderzoek doen, maar ook voldoen aan wat de opleiding van je vraagt.

Opgepast

Nog een tip, of meer een waarschuwing: ‘De opdrachtgever kan veel meer vragen van een student dan de hoofd- een deelvragen: ‘onderzoek dit nog even en dat is ook nog interessant.’ Als student moet je altijd voor de opleiding kiezen want die reikt het diploma uit. En uiteindelijk begrijpt de opdrachtgever dat ook wel.’

Meer weten?

In deel 1 lees je over wat jou kan helpen met de inhoudelijke kant van je scriptie. Je kunt ons hele gesprek ook beluisteren in de podcast van Gelukkige Student. Nieuwsgierig wat Mariken nog meer doet? Bekijk dan frissecolleges.nl.

—–

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment