Mentale gezondheid bij studenten

Danique Dellebarre

In Voor docenten Posted

“You might be the only reason a student comes to school everyday…”

Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft van de studenten ervaart veel stress.  Ook ervaart ruim de helft van de studenten veel prestatiedruk vanuit zichzelf of anderen. Zowel stress en prestatiedruk zijn belangrijke factoren voor een verslechterde mentale gezondheid en studenten die aangeven meer stress en prestatiedruk te hebben, ervaren minder veerkracht. Bron: Rijksoverheid

Wat als veel eerstejaars zakken voor jouw vak?

Na afloop van mijn lezing bij de HKU kregen we hier een mooi en open gesprek over. De docent in kwestie vond het lastig om studenten te motiveren en enthousiasmeren voor een vak wat heel lastig is. 

Maar volgens mij pakte hij dat op een manier aan waar we allemaal van kunnen leren. Hij zei: ‘Ik vier met mijn studenten elk klein succes dat ze behalen. Als ze een opgave goed doen dan benoem ik dat expliciet. Dat is soms wel lastig want ik snap dat het een succes is maar studenten ervaren het niet altijd zo want ze hebben het vak niet gehaald.”

Een student die er ook bij zat sprong in op dit gesprek en zei: “Meneer, ik vind het juist heel fijn hoe u hierover les geeft! Ik had na mijn onvoldoende helemaal geen vertrouwen erin dat ik het zou halen. Maar door uw support ging ik super zelfverzekerd naar het tentamen en haalde zelfs een 8!”. 

Waarna uiteraard applaus volgde. Niet alleen voor die student maar ook voor de docent die door zijn inspanning en aandacht de student weet te raken en ze het zelfvertrouwen te geven in zichzelf. 

We kunnen immers niet alles voor de studenten makkelijker maken. Ook in het echte leven komen we obstakels tegen. Door hun de vaardigheid mee te geven om kleine successen te vieren groeit het zelfvertrouwen en dat is volgens mij onbetaalbaar. 

Wil je helpen jouw studenten te begeleiden naar minder stress? Kijk dan eens op www.gelukkigedocent.nl

0 Comments

Leave a Comment