Verschillende soorten stress bij studenten – in gesprek met Diana Gerritsen
Een tijdje geleden sprak ik voor de Gelukkige Student Podcast met PABO docent Diana Gerritsen. En in deze blog lees je meer over ons gesprek. In 2021 werd Diana voor InHolland genomineerd voor docent van het jaar. Met een mooie plek in de finale vindt Diana het een eer dat ze is genomineerd. Ze zit al meer dan 15 jaar met veel plezier in het onderwijs en geeft haar enthousiasme voor rekenen door op haar studenten.
Theorie en praktijk
Diana over het belang van een goede combinatie van theorie en praktijk voor studenten op de PABO: “Hoe eerder studenten in het werkveld terecht komen, hoe eerder ze erachter komen of het beroep bij hun past. We hebben ook studenten die er na 2 weken achter komen dat het beroep niet is wat ze hadden verwacht. de PABO is specifiek, het moet echt bij je passen.”
Verschillende soorten stress
Ik kende Diana al langer omdat ze voorheen mee heeft gedaan met de Gelukkige Docent Academy. In deze academy ga ik samen met docenten aan de slag om studenten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens hun studie (kijk hier voor meer informatie). Wat Diana vooral merkt op de opleiding is dat studenten verschillende soorten stress ervaren. “Sommige mensen hebben last van de overgang van de middelbare school naar het HBO en anderen vinden de zelfstandigheid weer erg lastig. Ik vind het belangrijk dat elke student advies op maat krijgt. In de Gelukkige Docent Academy leerde ik tools die ik kon toepassen op de studenten.”
Inspirerend
Wat Diana erg belangrijk vindt als docent, is dat ze duidelijk en bereikbaar is. Dit is een van de redenen waarom ze is genomineerd voor de beste InHolland docent van het jaar 2021. “De kernwaarden van InHolland zijn persoonlijk en dichtbij, dit krijg ik erg vaak terug van mijn studenten. Ook inspireren en motiveren. Sommige studenten zeggen tegen mij ‘ik ga bijna geloven dat rekenen echt een leuk vak is’. Daar krijg ik echt energie van.”
Een tip die Diana graag mee wil geven aan studenten is: Blijf er niet meer zitten. “Maak het bespreekbaar bijvoorbeeld eerst met je medestudenten. Je moet het samen doen, daar zit echt de kracht.”
Wil je de hele podcast luisteren? Luister hem dan hier