Studeren, hoe maak je er een financieel succes van?

Marian

In Financieel Posted

Even voorstellen! Ilse van Financieel Gelukkig heb ik gevraagd of zij met ons tips wilde delen over hoe je financieel (slimmer) kunt studeren. Ik weet dat het leenstelsel en überhaupt financiën mee kunnen spelen in hoeveel stress je ervaart. Daarom deelt Ilse met jou tips over hoe je van studeren een financieel succes maakt. Veel leesplezier!

Liefs, Marian

——

Van mijn ouders had ik geleerd dat je geld pas uitgeeft als je het hebt. Ik wilde dan ook zo min mogelijk lenen voor mijn studie. Collegegeld, studieboeken, huur, boodschappen, stappen en andere leuke dingen, “Hoe doe je dat allemaal?”  en “Hoe zorg ik dat het ook financieel lukt?”.

Graag deel ik mijn tips hoe je er financieel het beste van maakt. En dat begint al bij de definitie van “het beste”. Die definitie bepaal je zelf, voor een groot deel ingegeven door je gedachtes over geld.

Hoe kijk jij naar geld? Bijvoorbeeld “Belachelijk, zo duur als dat is”? Of: “Dat kost me een rib uit mijn lijf”? Is er altijd tekort? Dan blokkeer je op geld. Je leeft vanuit angst en onzekerheid of er wel genoeg is en dit brengt stress met zich mee. Het goede nieuws is: je kunt het veranderen!

Daarnaast helpt het als je overzicht hebt én een financieel plan. Geen hogere wiskunde, maar een overzicht van je kosten en je inkomsten. Kijk goed naar hoeveel geld je nodig hebt en ga creatief om met geld.

Inkomsten verhogen

Heb je recht op toeslagen? Bijvoorbeeld zorgtoeslag. Vraag deze dan aan!

Heb je een (vakantie)bijbaan? Grote kans dat je geld kunt terug krijgen. Vaak is er te veel belasting ingehouden op je loon. Vul een aangifte inkomstenbelasting in en je ziet direct of je geld terugkrijgt. Het valt mee hoe moeilijk het is. Een aantal zaken worden al vooraf ingevuld. Terugvragen kan ook nog van voorgaande jaren (zelfs nog tot een paar jaar terug), zie www.belastingdienst.nl.

Er zijn coronamaatregelen voor studenten. Ze worden nog preciezer uitgewerkt, maar mogelijk heb je vanwege corona recht op een (financiële) compensatie.

Besparen

Bijna altijd is het mogelijk om te besparen op je uitgaven. Probeer zo veel mogelijk kosten te delen (bijvoorbeeld studieboeken delen met een studiegenoot).

Ook op je boodschappen kun je besparen. Het helpt bijvoorbeeld om voor jezelf vooraf te bepalen hoeveel geld je per maand of per week aan boodschappen wil besteden. Maak voordat je naar de supermarkt gaat een lijstje (en houd je hier ook aan). Zie ook mijn eerdere blog hierover.

Als laatste tip wil ik je uitnodigen om met elkaar over financiën te praten. Ook financiën beheren moet je leren en daar kun je elkaar bij helpen.

Lukt het niet om overzicht te creëren of je inkomsten en uitgaven in balans te krijgen, zoek dan hulp. Je hebt er ook na je studie nog veel profijt van!

Liefs,

Ilse

Financieel Gelukkig

 

Ik heb Ilse gevraagd om haar tips te delen zodat jij minder stress ervaart over je financiële situatie. 

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment