Doemdenken en piekeren, voorbeeld en tips die je kunnen helpen.
Piekeren is als schommelen, je bent wel bezig maar je komt niet van je plaats
Tijdens mijn workshops heb ik het vaak met studenten over piekeren, negatieve gedachtes en hoe je dat soms ontzettend bezig kan houden. Laatst deelde een student het volgende: “Mijn werkbegeleider op stage gaf aan dat ze graag e.a. over mijn stage wilde bespreken. En dat ze daarvoor volgende week een moment in wilde plannen. Het gaat goed op mijn stage, ik heb er een goed gevoel over. Maar door zo’n uitnodiging ga ik snel van alles in mijn hoofd halen en heel erg aan mezelf twijfelen.”
Een uitnodiging voor doemdenken
Volgens mij is dit een heel logisch gevoel. Je wilt het namelijk goed doen, je wilt graag dat ze blij met je zijn en dat je je stage op een goede manier vervult. Maar met zo’n uitnodiging is doemdenken heel snel gestart; ‘wat doe ik verkeerd?’, ‘waar wil ze het over hebben?’, ‘wat als ik niet door mag gaan met stage?’. Allemaal vragen en gedachtes waar je zelf geen antwoord op kan geven. Je gaat nadenken in allerlei aannames niet wetende wat je stagebegeleider wil bespreken.
Tips om je te helpen
Laat ik voorop stellen dat piekeren heel menselijk is. En hoeveel last je ervan hebt voor iedereen verschillend is. Er bestaat geen quick fix maar deze tips helpen je op weg:
- Maak het bespreekbaar
Een tip wat je kan doen is bij zo’n uitnodiging vragen waarover je begeleider het wilt hebben. Je kan aangeven dat je het gesprek graag wilt voorbereiden en het fijn is om te weten wat ze wil bespreken.
- Ga volle bak in je gedachtes
Soms kan het juist heel fijn zijn om scenario’s op te schrijven. Dus wat als ze positief is? Wat is het beste wat uit het gesprek kan komen? Wat als ze negatief is? Wat voor gevolgen heeft dat dan? En is het echt het einde van de wereld?
- Hou het bij de feiten
Dit is het aller lastigste om te doen. Namelijk het houden bij de feiten. Want als zij bijvoorbeeld zegt ik vind dat je X niet goed hebt aangepakt en ik zou het zus/zo doen. Betekent dat ook echt feitelijk dat je iets anders had kunnen doen. Niet dat jij niet goed bent, dat je het niet kan of dat ze jou niet waardeert. Probeer daarom te oefenen met echt te signaleren wat de feiten zijn en daarvan te leren.
Want één ding is zeker. Leren moeten we elke dag en dat doen we juist door fouten te maken.
Tot slot: Neem nog een diepe teug adem, neem je schouders mee omhoog. En zucht je adem uit en laat je schouders zakken. Herhaal dit een 6 keer en voel dat je rustiger wordt.
Ik schreef ook een blog over om te gaan met piekeren voor het slapen gaan. Deze lees je hier: