Hoe kun je effectiever studeren. Laura’s tips, deel een

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Voor de Gelukkige Student Podcast sprak ik met Laura van ’t Leerlab. Laura, wonend in Groningen en 29 jaar jong, gaf zo’n zes jaar les aan kinderen van groep 7 en 8. Ze merkte dat de kinderen leren vaak moeilijk vinden. Niet zozeer de leerstof, maar het leerproces op zich. Daarom leert Laura kinderen beter leren door plannen en te leren leren. In deze blog beantwoordt zij de vraag ‘Hoe kun je effectiever studeren’ en deelt ze de tips over het beter te leren die we tijdens de podcast bespraken.

Hoe kun je effectiever studeren?

Er word je nooit geleerd hoe je moet leren. Je krijgt wel veel lesstof, maar hoe je dat het beste kunt leren is heel lastig. Wat goed helpt? Is actief leren, wat dat is legt Laura hieronder uit.

Actief leren

Actief bezig met de lesstof betekent niet per se dat je actief bezig bent met de lesstof. Dat zou betekenen dat je ook gewoon gedachteloos de informatie kan overschrijven. Dan ben je natuurlijk nog steeds niet aan het leren. Actief bezig met de lesstof betekent dat je actief over de informatie na moet denken. Doordat je nadenkt over de lesstof, onthoud je het beter.

Vergeet die samenvatting en gooi je markeerstift weg

Uit onderzoek is gebleken dat het samenvatten of het onderstrepen of markeren van de teksten in je leerboek weinig zin heeft. Het kost tijd maar het werkt niet want je leert er niet beter door. Veel belangrijker is dat je nadenkt over de stof. Door actief leren onthoud je beter.

Maak geen uittreksel maar schrijf de kernwoorden op. Doe daarna het boek dicht en probeer aan de hand van de kernwoorden te herhalen wat in het boek staat. Sla het boek weer open en controleer jezelf. Herhaal dit net zo vaak tot het goed gaat. Nog een tip: lees hardop. Dat maakt je bewuster van wat je leest. En maak zoveel mogelijk ook oefenopgaven.

 

Dit is deel 1 van het gesprek met Laura. Lees ook deel 2! Je kunt ook het hele gesprek beluisteren in de podcast.

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

 

0 Comments

Leave a Comment