Terugblikken en vooruit kijken – het leven van student Ilse-

Rhodee van der Kam

In Leven van student Ilse Posted

Het nieuwe jaar staat voor de deur! 2020 alweer. Een nieuw jaar voelt toch altijd een beetje als een nieuwe start. Ik sta even stil bij afgelopen jaar en kijk vooruit. Wat wil ik komend jaar anders doen? Welke dingen gingen afgelopen jaar niet zo goed en wil ik dit jaar beter doen? Mijn manier van voornemens maken is behoorlijk veranderd de afgelopen jaren.

Steeds meer ervaring

In de eerste jaren dat ik studeerde vond ik het echt pittig! Ik werd behoorlijk overvallen door alles wat op me af kwam als student. De hoeveelheid stof die ik moest kennen voor de tentamens, de sociale verplichtingen die ik soms ervoer, dat ik voor mezelf moest zorgen en voor mijn eigen boodschappen enzo moest zorgen. Ja ik vond het pittig. Maar naarmate ik verder in de studie kom, word ik steeds relaxter. Ik merk dat ik het best aankan, die hoeveelheid stof die ik moet leren en dat voor mezelf zorgen. Je wordt ieder jaar natuurlijk ouder en je leert steeds meer. Vooral van behoorlijke stress-momenten heb ik geleerd. Dat ik helemaal in tranen was omdat ik het gevoel had dat ik niet genoeg had geleerd voor het tentamen en alsnog een voldoende haalde. Soms haalde ik ook geen voldoende maar ik heb gemerkt dat dat ook niet het einde van de wereld betekent. 

Terugkijken 

Aan het einde van het jaar kijk ik terug op momenten zoals deze. Ik reflecteer op wat er gebeurd is het afgelopen jaar en wat ik hiervan geleerd heb. En dan kijk ik vooruit naar het nieuwe jaar. Wat wil ik meenemen en beter doen en wat wil ik graag achter me laten? In het begin van mijn studietijd bestonden mijn goede voornemens vaak uit dingen als: eerder beginnen met leren en echt alle theorie lezen (en niet slechts een samenvatting online kopen omdat ik weer eens in tijdnood zit). Maar nu bestaan mijn goede voornemens en wat ik mee wil nemen naar het nieuwe jaar vaak uit inzichten en helpende gedachten: “Ilse, je hoeft niet zo stressen als je een keer niet genoeg hebt geleerd voor het tentamen. Een onvoldoende betekent niet het einde van de wereld. Ilse, je hoeft niet bij alle sociale activiteiten die op je pad komen aanwezig te zijn.”

Doen wat helpend is

Ik heb gemerkt dat op deze manier terug- en vooruitkijken mij veel beter helpt dan alleen maar voornemens maken die voelen als ‘moeten’ of waarvan ik het gevoel heb dat ik het toch niet kan waarmaken. Nu kijk ik echt naar wat ik geleerd heb, hoe ik dingen anders kan doen en naar wat voor mij werkt. Dat zijn dingen die ik wil meenemen in het nieuwe jaar!

Ilse is gastblogger voor Gelukkige Student en deelt elke twee weken verhalen over haar studentenleven.

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Help ik heb stress
Lees ook: De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Lees ook: Drie tips voor een gelukkige jij
Lees ook: Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder

Wie is Marian

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment