Volgende keer ga ik echt eerder beginnen! -Het leven van student Ilse-

Rhodee van der Kam

In Leven van student Ilse Posted

Elke tentamenperiode had ik weer hetzelfde. Namelijk, ik nam mezelf voor het allemaal goed voor te bereiden zodat ik op het laatste moment niet zoveel stress zou ervaren. Maar toch had ik hier iedere keer weer moeite mee. Daarom deze blog over mijn tentamenstress. 

De laatste twee weken

Steeds nam ik me aan het begin van ieder blok weer voor om deze keer wel alles bij te houden, de hoofdstukken samen te vatten terwijl we ermee bezig zijn en ook de opdrachten allemaal te maken. Vaak lukte me dit de eerste twee weken van een periode en daarna merkte ik dat ik het toch weer een beetje liet vallen. Ik deed wel actief mee tijdens de lessen en maakte ook wel het nodige werk voor die week maar echt alles bijhouden en alvast samenvatten.. Dat moest toch echt weer in de laatste twee weken voor de tentamens gebeuren. Ieder blok ieder jaar weer. 

Nog 10 hoofdstukken te gaan

Als ik dan deze laatste twee weken voor de tentamens mezelf verplichtte om dagelijks naar de bieb te gaan, dan werkte ik ook echt hard. In de eerste week had ik netjes de eerste vier hoofdstukken samengevat van dat ene belangrijke vak. Dan kwam ik er in de tweede week achter dat ik toch echt te weinig tijd had. Want ik had nog slechts een week voor het tentamen en ik moest nog 10 hoofdstukken samenvatten en leren. Dus dan kocht ik vaak toch maar een samenvatting op internet en ging ik daarvan leren met het boek ernaast. 

Je hoeft niet alles te weten

Ieder blok weer leverde mij dit best wel stress op, ik wilde graag alles precies weten en dat kon gewoon niet binnen de tijd die ik had. Maar ik merkte ook na afloop van de tentamenperiodes dat ik ook op deze manier voldoendes kon halen. Voor mij was dit een groot realisatiemoment en ik besloot het ‘alles willen weten’ meer los te laten.

Ik probeerde aan de hand van de leeruitkomsten die in de studiehandleiding van het vak stonden, te checken of ik voldoende kennis had over de verschillende onderwerpen. Als ik over een onderwerp nog niet genoeg wist, zocht ik dit onderwerp op en leerde ik hierover.

En deze manier werkte voor mij! In het tentamen komen vaak maar een paar vragen per hoofdstuk dus je hoeft niet alles te weten. Alleen dit besef al gaf mij meer rust en vertrouwen. Ik kan het wel! Ook al weet ik niet alles uit het boek, ik heb vertrouwen dat ik een voldoende ga halen want dat is me eerder ook gelukt!

Ilse is gastblogger voor Gelukkige Student en deelt elke twee weken verhalen over haar studentenleven.

Liefs, Marian

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Help ik heb stress
Lees ook: De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Lees ook: Drie tips voor een gelukkige jij
Lees ook: Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment