Wat helpt tegen slapeloosheid

Rhodee van der Kam

In Slapeloosheid Posted

Daar lig je dan. Klaar om te gaan slapen maar je hoofd draait overuren. Schaapjes tellen helpt niet :).  Eerder deelde ik al tips om beter te slapen tijdens de tentamenperiode. Je leest ze hier https://gelukkigestudent.nl/slapeloosheid/slapeloosheid-tijdens-tentamens-niet-met-deze-tips/

Waarom is slaap eigenlijk zo belangrijk?

Wanneer je voldoende slaap krijgt, heb je meer focus en concentratie en maak je betere beslissingen. In je slaap herstel je van alles wat je op een dag hebt meegemaakt. Je  lichaam en geest komen tot rust en dat zorgt ervoor dat je energieker, gezonder en vaak ook beter in je vel zit. 

Geen koffie…. 

De juf in mij 🙂 gaat je nu nog iets belangrijks vertellen. Ga verstandig met koffie en alcohol om. Juist in de tentamenperiode is koffie het zwarte goud. Maar cafeïne beïnvloedt je slaap enorm. Drink je laatste kopje koffie rond een uur of drie in de middag zou mijn advies zijn. Een wijntje voor het slapen gaan is heerlijk. Je slaapt goed in maar het zorgt er ook voor dat je hierdoor niet in de diepe slaap komt die je nodig hebt om je weer op te laden. 

Wees liefdevol streng voor jezelf. Let op wat je eet en drinkt tijdens stressvolle periodes . 

Slaap volgens een schema

Een vast schema zorgt voor continuïteit in je slaap. Vogel eens voor jezelf uit wat jouw beste tijd is om naar bed te gaan. Probeer bijvoorbeeld altijd rond 22.30 uur te gaan slapen. Ga je een avondje stappen no problem maar probeer de dag erna gewoon weer 22.30 uur aan te houden. Na verloop van tijd zul je merken dat dit je nieuwe ritme wordt waardoor je beter slaapt. 

Bedenk een slaapritueel

Voer een afbouw ritueel in voor het slapen gaan. Je lichaam en hoofd komen hierdoor tot rust. Een fijne meditatie, yoga of schrijfoefening of een avondwandeling. Het klinkt misschien een beetje suf maar probeer het maar eens uit. Succes verzekerd. 

Bonus

Als afsluiter heb ik nog een hele effectieve ontspanningsoefening voor je. Lig je in je bed maar ben je nog steeds heel onrustig en maakt je hoofd overuren? Probeer dit dan eens uit. Span gedurende een minuut echt alle spieren in je lichaam. Gezicht, tong, benen en armen.  En als alles gaat trillen, dan doe je het goed 🙂 Na deze minuut ontspan je langzaam te beginnen bij je tenen. Je lichaam komt hierdoor echt in de ruststand. 

Met deze tips hoef je geen schaapjes meer te tellen om in slaap te vallen:) 

Heb je vragen, let me know.  

Slaap lekker!

Liefs Marian

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Help ik heb stress
Lees ook: De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Lees ook: Drie tips voor een gelukkige jij
Lees ook: Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder

Wie is Marian

 

0 Comments

Leave a Comment