Slapeloosheid tijdens tentamens? niet met deze tips

Rhodee van der Kam

In Slapeloosheid Posted

“I want to sleep but my brain won’t stop talking to itself”

Je schrikt wakker van het alarm van je telefoon. Nee hè, nu al? Je hebt vannacht bijna geen oog dicht gedaan en je voelt je allesbehalve uitgerust. Lekker dan want over een uur heb je het eerste tentamen.

Herken je dit? ik had het altijd wel. Slapeloosheid is niet iets waar alleen je ouders of opa en oma last van hebben. Ook onder studenten komt het heel veel voor. Niet fijn en al helemaal niet tijdens de drukke tentamenweek.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van slapeloosheid 🙂 geef ik je in dit artikel tips die ervoor zorgen dat je beter slaapt en uitgerust aan je tentamens begint. Eerder gaf ik je in deze blog https://gelukkigestudent.nl/slapeloosheid/last-van-slapeloosheid-deze-3-tips-kunnen-je-daarbij-helpen/ al drie adviezen om slapeloosheid tegen te gaan. Met de extra tips uit dit artikel, slaap jij straks als een roosje.

Waarom is slaap eigenlijk zo belangrijk?

Wanneer je voldoende slaap krijgt, heb je meer focus en concentratie en maak je betere beslissingen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding. Ben je moe dan kies je vaak voor de makkelijke weg, lees dat patatje of de afhaal chinees. Juist in de tentamenperiode is gezond eten en voldoende slaap belangrijk. Met vier of vijf uurtjes slaap per nacht ga jij echt niet fris en fruitig dat tentamen in.

Ga eerder naar bed

Nu denk je misschien; ‘Ja da’s wel leuk maar dan ben ik niet moe en ik wil liever nog even doorgaan met studeren”. Maar wat nu als ik je vertel dat je “moe zijn” kunt leren? De kunst is om met een rustig en opgeruimd hoofd te gaan slapen.

Pak pen en papier

Pak een half uur voor je wilt gaan slapen een schriftje en noteer alles wat in je opkomt. Kijk hier vervolgens eens constructief naar. Misschien heb je een probleem opgeschreven waar je tegenaan loopt. Schrijf dan eens op wie je daarmee kan helpen, waarom je het probleem überhaupt hebt, wat mogelijke oplossingen zijn en moet het nu opgelost worden of kan dat morgen ook?

Door dit te doen geef je het aandacht en onderneem je actie. Het probleem kan dan ook uit je hoofd. Schrijf ook eens drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent of die je trots maken. Op deze manier ga je met een positief gevoel de nacht in.

Een blocnote naast je bed

Leg een blocnote en pen naast je bed. Word je ‘s nachts wakker omdat je iets te binnen schiet, schrijf het op. Je probeert het anders te onthouden en dan komt er van slapen niets terecht. Staat het op papier, dan is het uit je hoofd, hoef je het niet te onthouden en snurk je lekker verder.

Met deze tips ga jij energiek de tentamenweek in. Heb je vragen, let me know. Heb je aanvullende tips om beter te slapen deel ze dan met mij via welkom@gelukkigestudent.nl.

Lekker slapen en zet ‘m op deze week!

Liefs, Marian

 

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Help ik heb stress
Lees ook: De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Lees ook: Drie tips voor een gelukkige jij
Lees ook: Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie

En verder

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment