Sh*t, deze studie past toch niet bij mij.

Marian

In Eigen pad kiezen Posted

Daar ga je voor je eerste stage moment. Voor velen van ons de eerste kennismaking met het werkveld waarvoor je een opleiding aan het doen bent. En wat als het tegenvalt? Als je denkt ‘Deze studie past mij niet’? Dat je je helemaal niet thuis voelt? Je jezelf dit echt niet ziet doen na je studie? Alsof er een bubbel barst; je zit op de verkeerde opleiding. 

Een tijdje geleden hebben Tineke en ik een super leuke podcast opgenomen. We hadden het over haar studie nu, psychologie waar ze met 1000 eerstejaars aan begon. In de andere blog deelden we daarover al tips hoe jij je kunt onderscheiden. Daarvoor heeft ze verloskunde gestudeerd en daar kwam Tineke er tijdens haar eerste stage achter dat de studie niet bij haar paste. In deze blog meer daarover en wat je kan doen als jij op een studie zit die niet bij je past. 

Blijf alert op wat je ervaart

Als je bezig bent met je studie kun je soms het ‘grotere’ plaatje vergeten. Waarom doe je deze studie? Zijn het leuke mensen waar ik mee studeer en straks werk? Voel ik me thuis op mijn studie? Dit zijn reflectievragen die je jezelf mag blijven stellen. In de eerste periode van het studiejaar voelt het wat meer dat je de ruimte hebt om te switchen maar durf ook later in je studie eerlijk te blijven naar jezelf toe. Alleen dan maak je de juiste keuzes. 

Reflecteer de dag

Juist in drukke en stressvolle periodes zoals de tentamenweek is dit zo belangrijk. Sta iedere dag even stil bij wat er goed ging (vooral dat) en waar je zaken kunt verbeteren. Pak dat rustmoment.  

Denken ‘Deze studie past mij niet’ is geen falen

Tussentijds switchen van je studie. Altijd even een hmmmm, oeps, en een oh oh moment. Lastig om te doen en moeilijk om te erkennen dat de huidige studie het toch niet helemaal is.  Best een dingetje om voor jezelf toe te geven en het kan als falen voelen. Zie het niet als falen maar zie het als nog meer helder krijgen wat je echt wilt. Praat er met je ouders over en vraag advies om je heen. Blijf er niet koste wat het kost mee doorgaan omdat je denkt het zo hoort. 

Soms kom je er na een paar weken achter, soms pas bij je stage. Het is dat je altijd mag en kan switchen. Je doet wat langer over de studie, so what! Denk over je hele leven, is die tijd die je nu verliest echt een ramp? Ga de studie doen die bij je past. Dan gaan de dingen zoveel makkelijker 😊.

Een tussenjaar is heerlijk 😊

Weet je niet wat het vervolg gaat zijn, doe een jaartje even wat anders. Ga werken of, nog leuker natuurlijk, ga op reis. Ik (Marian) ging zelf na mijn studie op reis en schreef daar een blog over, die lees je hier.

Maak van je tussenjaar, je studie of je studieswitch een geweldige ervaring. Geniet en gun jezelf een gelukkige studententijd.

 

Meer artikelen: 

Help ik heb stress
De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Drie tips voor een gelukkige jij
Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder:

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment