Beginnen met honderden eerstejaars, hoe onderscheid je jezelf?

Marian

In Vrienden en relaties Posted

Hoe onderscheid je jezelf wanneer je met nog honderden andere studenten dezelfde opleiding doet? En wat doe je wanneer je niemand tijdens het eerste jaar kent maar je toch graag vrienden maakt?

Een tijdje geleden hebben Tineke en ik een super leuke podcast opgenomen. We hadden het over haar studie nu en dat ze is geswitcht tijdens haar vorige studie. Ze studeerde verloskunde en kwam er dus tijdens haar eerste stage achter dat het niet bij haar past. Daarover kun je meer lezen de vorige blog. En nu zit ze wel op haar plek bij Psychologie, waar ze met 1000 eerstejaars aan begon. Een gigantische opleiding dus, hoe onderscheid je je dan? Je leest hieronder daar meer over en de tips hoe jij je kunt onderscheiden. 

Contact maak je via bijvoorbeeld een commissie

De studie Psychologie heeft op dit moment rond de 1000 eerstejaars. Da’s zeg maar best veel 😊. Het is logisch dat dat even wennen is. De collegezaal alleen al is huge. De klaslokalen van het voortgezet onderwijs zijn in vergelijking hiermee ieniemienie. Al die studenten bij elkaar voelt als heel massaal en soms kun jij je dan wat verloren voelen.

Een snelle en makkelijke manier om in contact te komen met medestudenten, is door je aan te sluiten bij een studentenvereniging en binnen de vereniging lid worden van een commissie. Deze commissies bestaan uit ongeveer 6 mensen. Daarnaast wordt er binnen de opleiding gewerkt met kleine werkgroepen waarin je sneller met elkaar een band opbouwt. Sluit je daar dus vooral bij aan!

Er is maar 1 jij dus je bent al uniek

Doe dingen buiten je studie om

Wanneer iedereen met hetzelfde diploma op zak op zoek gaat naar een baan? Ook hiervoor geldt, sluit je aan bij commissies of neem zitting in een bestuur. Zoek en doe dingen (buiten je studie) die je onderscheiden. Dat staat niet alleen goed op je cv maar het geeft je ook de kans om te onderzoeken wat je leuk vindt om te doen. Note to yourself: jij bent al uniek doordat jij jij bent. Daar is er maar 1 van 😊.

Blijf dicht bij jezelf

Klinkt als een open deur, is het ook 😊 maar wel heel belangrijk. Doe wat jij leuk vindt en niet wat anderen van je verwachten. En doe die dingen op je eigen manier en gooi er zo nu en dan een nuchterheidssausje over heen. Doe je best en meer dan dat kun je niet doen.

Vergelijk je niet met anderen

Zeker met zo’n grote opleiding heb je het gevoel dat je mee moet doen. Maar niets is minder waar, als een medestudent op Instagram post dat hij of zij nog tot diep in de avond aan het studeren is in de UB, betekent niet dat jij dat ook moet doen. Misschien studeer je thuis op je kamer veel beter en lig je om 22.00 uur lekker in je bed te Netflixen. Doe wat voor jou werkt en dat kan alleen jij bepalen!

Dus hoe onderscheid je jezelf? Be You!

Liefs, Marian

 

Meer artikelen:

Help ik heb stress
De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Drie tips voor een gelukkige jij
Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder:

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment