Hoe je van onzekere student, ontwikkelt naar krachtige jonge vrouw
Een tijdje geleden nam ik een podcast met Renate op. Renate deelde met mij dat zij zichzelf regelmatig tegen is gekomen tijdens haar studie. Wat Renate kenmerkt, is dat ze geen genoegen neemt met een situatie. Zij is van mening dat er altijd een manier is om verder te komen. Daarom besloot ze het roer om te gooien en in zichzelf te investeren door middel van trainingen (ook in de Gelukkige Student Academy). Hierdoor heeft zij zich ontwikkelt van een onzekere student tot krachtige jonge vrouw. Hoe ze dat heeft gedaan en wat haar tips voor jou zijn, lees je in deze blog.
Van onzekere Nederlandse puber naar Duitse top docent
Ondanks het beeld wat Renate had van het leven van een docent lees; leerlingen uit de gordijnen halen en als “die Polizei” de orde bewaken in de klas, maakt zij vier jaar geleden toch de keuze om de lerarenopleiding Duits te volgen. Gedurende deze opleiding is zij enorm gegroeid op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is dat zij in december afstudeert en een baan heeft als docent Duits op de school waar zij stage heeft gelopen. Als dat geen topprestatie is.
Maar dit ging daaraan vooraf…..
Misschien nog meer dan bij andere studies, vormen presentaties houden en jezelf terug zien op videobeelden een rode draad gedurende de docenten opleiding. Naast dat er altijd Duits wordt gesproken, is ook het juist uitspreken van klanken natuurlijk belangrijk.
Wanneer je dan voor de klas en docenten tijdens een presentatie niet alles goed uitspreekt en je daar meerdere keren op gecorrigeerd wordt… Ja dat levert heel begrijpelijk een rood hoofd, stress en onzekere situaties op.
Dan slaat de twijfel toe. Ben ik wel goed genoeg, kan ik dit wel. In een split second schieten er zoveel negatieve gedachten door je hoofd. Je gaat nadenken over de fouten die je “zou kunnen gaan maken” en guess what, die maak je dan ook. Iets met self fulfilling prophecy.
Renate heeft zich daar overheen gezet door deze negatieve en onzekere gedachten om te buigen in sterke positieve gedachten. Ze stelde zich voor dat het wél goed ging. Visualiseerde dat ze super Duits spreekt en eigenlijk een Duitse is 🙂 De energie die je dan uitstraalt en voelt, is dan zo anders. Het geeft je vleugels daar heb je geen redbull voor nodig 🙂
Als ze nu videobeelden uit het eerste jaar vergelijkt met die van het vierde jaar, dan ziet zij een wereld van verschil. In persoonlijke groei en zelfverzekerdheid. Het onzekere pubermeisje is uitgegroeid tot een sterke jonge vrouw.
Over vergelijken gesproken
Renate deelde ook dat jezelf vergelijken met een ander je nooit blij maakt. Sterker nog het heeft geen enkele zin om dat doen. Iedereen is waardevol op zijn of haar manier. En iedereen denkt en ziet dingen op een eigen unieke wijze. In plaats van vergelijken kijkt Renate naar wat ze van een ander kan leren. Een klasgenootje is bijvoorbeeld heel goed in plannen en de kalmte zelf. Voor een “stress kipje” zoals Renate zichzelf noemt een kwaliteit die ze goed kan gebruiken. De technieken van haar klasgenootje heeft ze ook toegepast met als gevolg veel meer overzicht en minder stress.
Wat het je brengt om iets langer over je studie te doen
In de blogs van Gelukkige Student is het een terugkerend onderwerp: Studievertraging is niet erg. Want bekijk je studie eens op het grote geheel. Een vertraging van bijvoorbeeld vier maanden (wat voor Renate geldt), op een heel leven. Dat gaat toch nergens over? Werk jezelf niet over de kop. Heb het leuk. We overschatten wat we in een jaar kunnen doen en onderschatten wat we in 10 jaar kunnen doen. Zie je studie als de basis voor de rest van je leven. Dan wil je toch dat het een stevige basis is?
Afstuderen, een scriptie schrijven, stage lopen en bij je familie en vrienden zijn dat is een pittige combinatie. Dat begrijpt iedereen. Gun jezelf een adempauze. Doe het wat rustiger aan en verlies eens de strijd om een 8 te halen. Een 5,5 is ook een voldoende. Uiteindelijk gaat het om het diploma en niet om de cijferlijst.
Drie gouden tips van Renate voor jou
De eerste tip: koop een goede planner. Investeer daar in. Een planner waar je een tijdsindeling maakt zonder dat het een gepriegel wordt. En plan dan ook je pauzes in anders vergeet je ze terwijl ze zo belangrijk zijn om even op adem te komen.
Nummer twee. Onthoud dat je relaxt. Dat kan al op de fiets naar het station. Doe een keer geen oortjes in (behalve als er weer een nieuwe podcast van Gelukkige Student is natuurlijk:)) en geniet van wat je ziet en hoort. Ga naar dat feestje en pak die film. Is goed voor je!
En de laatste tip.
Je bent nooit klaar met ontwikkelen. Hoe meer je groeit als mens hoe meer je aankunt en succes hebt. Tijden en mensen veranderen. Blijf jezelf persoonlijk en vakinhoudelijk ontwikkelen.
Liefs Marian
Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.
Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!
Meer artikelen
Lees ook: Help ik heb stress
Lees ook: De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Lees ook: Drie tips voor een gelukkige jij
Lees ook: Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling
Samen aan de slag?
Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!
En verder