Enthousiasme en perfectionisme brengen je heel ver maar hebben ook een keerzijde

Marian

In Perfectionisme Posted

Een tijdje geleden nam ik een podcast op met Rianne Wiersema die de opleiding Sportkunde heeft afgerond. In een eerdere blog las je al haar geweldige afstudeertips. Dit keer gaat het over haar enthousiasme en perfectionisme.

Maar net als veel andere studenten, moi inclusief, had Rianne last van haar perfectionisme. Ze wilde te veel dingen zelf doen want hé, dan komt het zeker weten goed 😊 en piekerde veel. Hoe Rianne hiermee om ging deel ik in deze blog.

Veel leesplezier! Liefs Marian

Keuzes maken

Als student is het pittig om een balans te houden tussen school, werk, privé (en zoals ik) soms ook met het hebben van een eigen bedrijf. Alles kost energie en als perfectionist wil je het liefst ook alles 110 % goed doen. Maar hier even een spoileralert. Alles met 110% willen doen, dat breekt je op. Je zult keuzes moeten maken. En dat kan soms best lastig zijn want je wilt geen mensen teleurstellen. Ga je naar het verjaardagfeestje van die ene leukerd of kies je voor een avondje Netflixen. Ga je naar de sportschool of kies je voor een paar uurtjes vrijwilligerswerk.

Keuzes maken hoeft niet altijd te betekenen dat je overal ja tegen zegt. Je hebt ook de keuze om te stoppen met dingen. Je bent per slot van rekening geen boom, 😊 je kunt weg of iets anders gaan doen. Ik heb tijdens mijn studie mijn vrijwilligers werk en betaalde baan in een sportzaak opgegeven omdat te kunnen focussen op mijn studie, een eigen bedrijf en privé leven. Dit leverde veel vrijheid en heel veel rust op.

Enthousiasme en perfectionisme brengen je heel ver maar hebben ook een keerzijde

Overal ja tegen zeggen, alles leuk vinden en het liefst alles zelf willen doen. Dat zijn ingrediënten voor een bomvolle week zonder vrijheid en een garantie voor stressklachten.
Misschien herken jij je mijn verhaal; ik was altijd de actiefste in de klas en tijdens groepsopdrachten trok ik teveel naar me toe. Lekker makkelijk voor mijn medestudenten die dankzij mijn inspanningen een vette 8 halen. Op zondag mijn medestudenten een appje sturen over de groepsopdracht en dan geen reactie krijgen omdat het weekend is! Hoe irritant is dat. Maar…..is dat zo? Moet je altijd bereikbaar zijn en wat zegt het over jou dat jij daar zo gefrustreerd door raakt. Zoek ook daarin de balans, hoe lastig dit soms ook is.

Deel het wanneer je niet lekker in je vel zit

Het hielp mij heel erg om het bespreekbaar te maken. Daarmee kweek je begrip maar ook herkenning. Want je zult zien, jij bent niet de enige student die eens een wat mindere periode heeft. Door het aan te geven, manage je de verwachtingen. Studiegenoten snappen dan waarom je eens een keertje niet gelijk terugmailt, niet ja tegen een leuk project zegt of wanneer je wat minder vrolijk bent. Natuurlijk is het spannend om het te vertellen. “Wat zullen ze zeggen, hoe gaan ze reageren?” Weet dan dat ervoor uitkomen veel meer oplevert dan alles in je eentje oplossen. Dus doe die “coming out” en je zult zien wat een verschil dit maakt.

 

————–

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Meer artikelen:

Help ik heb stress
De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Drie tips voor een gelukkige jij
Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment