Studiekeuze maken; Probleem of Uitdaging?

Marian

In Eigen pad kiezen Posted

In deze gastblog gaat Heleen van Keuzecoach in op de vraag: Een studiekeuze maken, is dat een probleem of een uitdaging?

Lotte kwam bij mij in de praktijk en worstelde enorm met haar studiekeuze. Ze ervaarde het echt als een probleem; ze had keuzestress. Lotte miste overzicht, voelde zich verantwoordelijk voor de ‘juiste’ keuze en sowieso de oneindigheid van de mogelijkheden was zo groot dat de keuze te lastig werd. Daarnaast had ze moeite met verwachtingen. Verwachtingen van zichzelf, verwachtingen van de omgeving (ouders, vrienden, school) of misschien zelfs wel van de maatschappij. Hoe heb ik haar geholpen? Ik deel met jou een oefening die ik met haar deed die jou misschien ook kan helpen met je (studie)keuze.

Kiezen als probleem

Realiseer je eerst dit: het kiezen wordt dus pas een probleem als je eigen gedachten, of die van jouw omgeving, wat betreft de keuze niet overeenkomen met de verwachtingen. Keuzevrijheid leidt dan tot keuze-uitstel omdat we het overzicht missen of omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het maken van een “juiste” keuze.

Verwachtingen hebben is prima. Het kan heel motiverend zijn en zelfs een positief effect hebben. Mits die verwachtingen aansluiten bij wat je echt wilt (je verlangens) en wat je kan (je competenties). Is deze aansluiting er niet dan kan het enorm frustreren. De keuzevrijheid is dàn echter niet het probleem máár de verwachtingen die we ervan hebben.

Hoe maak je wel een goede keuze?

Hoe kan je dit verhelpen? Door pro-actief bezig te gaan met het Keuzeproces. Je begint met zelfonderzoek. De eerste stap is helder krijgen van je specifieke ‘keuzevraag’. Daarbij schrijf je uit wat de daarbij behorende intrinsieke motivatie (waarom wil IK dit of doe Ik dit, overzicht van jouw waarden, drijfveren en interesses) is. Vervolgens denk je na over je extrinsieke motivatie (wat wil ik ermee bereiken, wat is mijn doel). Vervolgens kijk je wat daarbij past en wat je verwachtingen zijn.

Gevoel en verstand komen daarbij samen. Je gaat achter je keuze staan en weet dit goed te verwoorden naar de omgeving. En als na het kiezen blijkt dat het toch niet zo loopt als je dacht of je verwachtingen waren dan probeer je goed en grondig te achterhalen waar het aan ligt, leer je ermee om te gaan om dan weer vol goed moed nieuwe stappen te zetten. Ik verwacht dat het goed komt; vertrouw daarbij op jezelf!

Succes! Heleen

Afbeeldingsresultaat voor keuzecoach heleen"

—–
Over Heleen: Heleen heeft 10 jaar ervaring met het begeleiden van studenten naar een passende studie via Keuzecoach. Zit je zelfs na deze oefening vast met je studiekeuze maken? Ze helpt je graag. Kijk daarvoor op: keuzecoach.nu

 

 

Meer artikelen:

Hoe combineer je een overvolle agenda met het studentenleven?
Op reis ga ik ontdekken wat ik wil gaan doen
Drie tips voor een gelukkige jij
Waarom ik besloot twee maanden op Texel te wonen.

 

0 Comments

Leave a Comment