Perfectionisme? Maak jezelf niet gek!

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

Ik sprak met Laura voor de Gelukkige Student podcast over perfectionisme. Het is een mooie eigenschap om alles wat je doet goed te willen doen. Maar er is een verschil tussen alles goed willen doen en streven naar perfectionisme. Voor Laura betekende haar perfectionisme dat ze tegen de meest simpele dingen op zag, ze dingen ging uitstellen en dat ze het plezier in de dingen die ze deed verloor. Gelukkig staat ze nu heel anders in het leven. Haar boodschap: maak jezelf niet gek! In deze blog lees je al de tips uit ons gesprek.

Even voorstellen

Laura is 22 jaar en vierdejaars student in de opleiding Management in de zorg aan de Hanzehogeschool. Laura wilde aanvankelijk mondheelkunde studeren. Vanwege een numerus fixus voor die studie moest ze enkele toetsen doen. Helaas werd ze niet geselecteerd. Balen! De moeder van Laura kwam met de suggestie om te beginnen met de studie Management in de zorg, dan kon ze later nog switchen naar Mondheelkunde. Dat switchen is er niet meer van gekomen, de Managementstudie bleek heel leuk te zijn.

Stage-perikelen

Laura’s eerste stage pakte helemaal niet zo goed uit. Ze zag tegen iedere dag op haar stageadres op. Laura wilde alles perfect doen en dat lukte vaak niet. Tijdens een terugkomdag hoorde ze van andere studenten enthousiaste verhalen over hun stages terwijl zij zich alleen maar ongelukkig voelde. Tot ze besloot dat het haar teveel kostte, ze was niet meer de blije Laura en kon om het minste al in tranen uitbarsten. Ze stopte en met behulp van haar docenten vond ze al snel een andere plek, waar ze heel blij van werd.

Bij de nieuwe stagebegeleider gaf Laura direct aan wat er in de eerdere stage misging. Zijn reactie: ‘je mag best fouten maken want je bent hier om te leren.’ Wat een verschil! Ze ervoer meteen veel meer rust en kwam haar plezier tijdens de stage ten goed. Wat ze hiervan leerde? Deze vraag: ‘wat is er nou belangrijker dan je eigen geluk?’.

De Academy

De worsteling met zichzelf tijdens die eerste stage, maar ook op andere momenten, was voor Laura reden om zich aan te melden voor de Gelukkige Student Academy. Na een kennismaking tijdens een workshop met Marian kwam ze op deze site veel tegen waarin ze zichzelf herkende. Eén van de dingen die Laura leerde was om de dingen waar je tegenop ziet direct aan het begin van de dag te doen. Dan ben je daar meteen voor de rest van de dag van ‘bevrijd’. En vaak blijkt zo’n taak ook nog heel erg mee te vallen.

Maak jezelf niet gek

Heeft Laura nog een tip voor studenten die alles zo graag perfect willen doen dat ze vaak gefrustreerd raken?

Laura: Leg de lat niet zo hoog voor jezelf. In een baan word je ook niet betaald om alles perfect te doen, maar ‘gewoon’ goed. Kortom: maak jezelf niet gek.

 

Wil je weten wat Laura nog meer vertelde, onder andere over haar bestuursactiviteiten voor de studievereniging Zoem? Beluister dan de oorspronkelijke podcast.

 

– –

Lees ook de andere artikelen over perfectionisme: https://gelukkigestudent.nl/perfectionisme.

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment