Je geld onder controle tijdens je studie. Deel 2: de mindset

Danique Dellebarre

In Financieel Posted

In deel één van de blog met Ilse Verheijen van Financieel Gelukkig over hoe je tijdens je studie je geld onder controle houdt. De eerste stap was het verkrijgen van inzicht in je uitgaven. In dit tweede deel gaan we aan de slag met mindset: hoe kijk je naar geld en wat doet dat met je?

Denken vanuit tekort of overvloed

Je mindset heb je vaak al vanuit je opvoeding meegekregen. Wie vanuit tekort denkt vind vaak alles duur. Je houdt jezelf steeds voor: ‘kan ik dat wel betalen, zorg dat je meer geld verdient, zorg dat je spaart’. Dat geeft stress. Denk je vanuit overvloed, dan is dat meer ‘het kost geld maar wat levert het mij op, wat is het me waard?’.

Zo kan je over collegegeld denken ‘O, wat is dat toch veel geld, wat zijn die colleges duur’. Maar ook: ‘Mooi dat ik dit nu betaal want daardoor kan ik studeren en mezelf ontwikkelen. Waardoor ik voor mijn toekomst investeer’. Zo’n positieve mindset geeft rust en laat je ook meer genieten van wat je uitgeeft.

Mijn mindset aanpassen, maar hoe dan?

De eerste stap om anders te gaan denken over geld is het bewust worden. Hou desnoods een dagboekje bij: ‘Nu denk ik weer zo’. Stap twee is het herkennen zodra het weer gebeurt en dan de positieve benadering toepassen: ‘OK, het kost geld maar wat is het me waard?’ Het is wel zaak om niet door te slaan. Als je steeds denkt ‘geld moet rollen’ komen de financiële problemen en de stress uiteindelijk echt wel.

Wat levert het op?

In je studietijd denk je misschien dat zodra je klaar bent en een baan hebt gevonden alle problemen zijn opgelost. Maar als je niets doet neem je die mindset gewoon mee. Er komt wel meer geld binnen maar je hebt ook veel meer uitgaven. Zelfs bij loterijwinnaars zie je dat ze na verloop van tijd door hun geld heen zijn en per saldo zelfs slechter af. Zorg dus dat je nu al je geld onder controle houdt, dan heb je later minder financiële stress en geniet je meer van wat uitgeeft.

En wat kost het?

Ilse bekijkt haar financiële situatie zelf maandelijks. Dat kost niet meer dan een paar minuten. Met het inzicht in de financiën en de juiste mindset kan ze zichzelf grotere doelen stellen en daar bewust naartoe werken.

Je geld onder controle, dat krijg je met inzicht en mindset. Twee belangrijke stukken ‘gereedschap’ waarmee je dromen die eerder ‘iets ooit ver weg’ waren daadwerkelijk kan realiseren.

Leuk om te horen, leuk om te lezen

Tot slot nog enkele luister- en leestips. Deze blog volgt uit de podcast met Ilse. Tips kun je ook horen in de PorteRenee Podcast. Een boek dat Ilse aanbeveelt is Miljonair met een gewone baan. Andere interessante titels zijn: Rijke pa, arme pa, Denk groot en word rijk, Cash flow quadrant en Think en grow rich.

 

Beluister de oorspronkelijke podcast van het gesprek met Ilse.

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment