Hoe overleef je een depressie tijdens je studententijd?

Danique Dellebarre

In Happy voelen Posted

Een student een depressie?? Dat kan toch niet? Studeren is de leukste tijd van je leven! Toch is dit zeker niet voor iedereen het geval. Zo sprak ik voor mijn podcast met Annefleur, 22 jaar en bezig met het tweede jaar Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Zij kwam in een depressie terecht tijdens haar studie. We bespraken; hoe overleef je een depressie tijdens je studententijd? Lees het in deze blog over ons gesprek.

Waarom toegepaste psychologie?

Van jongs af aan had Annefleur al een fascinatie voor hoe mensen zich gedragen en de redenen daarachter. Ze ontdekte dat daar een hbo-opleiding voor bestond en daarop viel haar keuze. De opleiding is breed, gevarieerd en wat haar vooral aanspreekt is de theorie achter gedrag. Niet dat ze de psycholoog voor anderen wil spelen maar het is prettig die theorie te herkennen en toe te passen in persoonlijke situaties.

En dan is er die depressie tijdens je studententijd

Een depressie tijdens je studententijd, waar komt die opeens vandaan? Waarschijnlijk is bij Annefleur de basis al heel vroeg gelegd. Ze is doof aan één oor geboren, met het andere oor hoort ze 50%. Veel mensen die slechthorend zijn geboren lopen al vroeg een ontwikkelingsachterstand op. Qua woordenschat maar ook sociaal-emotioneel.

Negentien lentes jong ging Annefleur op kamers. Ze zal altijd al veel in haar hoofd. Veel piekeren en nadenken over ‘van alles’ en door het studeren kwam daar een flinke schep bovenop. Langzaam sloop de depressie er in. Alles wat ze moet doen werd zwaarder. Ze verloor het overzicht, het voelde alsof ze oogkleppen op had en er was geen ruimte meer in haar hoofd.

De trein niet eens meer halen

Het eerste jaar haalde Annefleur niet. Het jaar daarop wilde ze de gemiste vakken inhalen. Schone lei, schouders eronder en gaan. Maar ze zakte steeds verder weg, kwam haar bed nauwelijks uit. Doordeweeks op haar kamer, in het weekend bij haar ouders. En soms zelfs dat niet eens, naar het station gaan was een te grote opgave. Eten klaarmaken? Een boterham smeren was al te veel gevraagd. Het menu van Annefleur bestond op sommige dagen uit een paar kant-en-klaar croissantjes en twee repen chocolade.

Diagnose

Hoe ze de weg terug omhoog begon weet Annefleur niet eens meer. Daarvoor is de periode te veel een waas. Waarschijnlijk heeft haar moeder de huisarts gebeld. Ze kwam bij Lentis terecht. De behandeling van de depressie zou even op zich laten wachten maar ze kreeg de vraag voorgelegd of ze zich wilde laten testen op ADHD. De diagnose volgde. Inderdaad ADHD gecombineerd met ADD.

Weer lekker bezig

Mogelijk was de combinatie van die aandoening samen met de gehoorbeperking én de nieuwe fase van het studeren en op kamers wonen de oorzaak van de depressie. Annefleur slikte eerder Ritalin maar dat leidde tot stemmingswisselingen. Nu gebruikt ze antidepressiva en dat helpt haar veel. Annefleur vergelijkt het met het in een helikopter zitten. Hij stijgt op en langzaam krijg je steeds meer overzicht.

De antidepressiva voelt voor Annefleur als een springplank. Ze plant weer sociale contacten in, is weer aan het koken gegaan en heeft het sporten weer opgepakt. Ze voelt zich fitter en zit beter in haar vel. Met de studie gaat het goed. Ze is er niet heel druk mee maar wel lekker bezig.

Een depressie tijdens je studie en dan ook nog corona?

Voor Annefleur pakte dat eigenlijk wel goed uit. In maart 2020 zat heel Nederland opeens thuis, werden de contacten beperkt. De wereld daalde af naar het niveau waarin Annefleur zich al een tijdje bevond. En eerlijk gezegd voelde dat voor haal wel prettig, het was zo makkelijker om mee te komen met de rest.

Vind je balans

Annefleur heeft geleerd dat het belangrijk is te accepteren dat je soms drie stappen achteruit moet om er een vooruit te gaan. En dat je goed moet kijken wat je energie kost en wat je energie oplevert. Probeer daarin een balans te vinden en als er dingen zijn die teveel energie kosten, streep die maar van je lijstje. Wat een ander er ook van vindt, want: kies vooral voor je eigen geluk!

 

Je kunt ook de podcast van dit gesprek beluisteren: Hoe overleef je een depressie tijdens je studie? Heb je zelf last van een depressie? Zoek professionele hulp; je hoeft het niet alleen te doen! Ga bijvoorbeeld naar de huisarts en ga het gesprek aan.

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

 

0 Comments

Leave a Comment