Daar zit ik weer: alleen op mijn kamer

Danique Dellebarre

In Leven van Danique Posted

Het tweede semester begint en ik zit weer alleen op mijn kamer, terug achter mijn laptopje aan mijn bureau. De retraite kan beginnen. Al helemaal na een drukke stage met een vast ritme weet ik dat dit een lastige periode voor mij gaat zijn. Met een flinke kop koffie begin ik aan mijn dagje die ik online zal gaan besteden.

Een week onderweg

Ik ben nu een week verder en ik merk dat mijn voorspelling aardig klopt. Het is lastig en het is een echte uitdaging om een vast ritme te vinden in de dag. In de ochtend gaat dat best
prima, wanneer ik mijn wekker elke ochtend om 8 uur zet en meteen mijn bed uitga.

Meestal begin ik mijn dag met een yogalesje om goed wakker te worden. Ik maak een planning voor de dag en ik schijf daarbij op wat ik sowieso gedaan wil hebben. Na een ontbijtje start ik mijn laptop en kan de lange zit beginnen. Tot de lunch gaat dit meestal top en ben ik goed gefocust.

Maar wanneer ik heb geluncht en weer achter mijn bureau wil gaan zitten is mijn motivatie nergens meer te vinden. Als ik naar mijn to do lijst kijk bedenk ik dat het allemaal best wel
meevalt en dat ik de hele middag nog heb. Dit zorgt ervoor dat mijn motivatie een stuk minder is en dat ik een halfuurtje m’n sociale media door scroll. Opeens een stressmoment wanneer ik zie dat studiegenoten al een heel verslag getypt hebben. Misschien toch wel even bezig.

Effecten van dat alleen op mijn kamer zitten

Door al dat thuiszitten vind ik het erg lastig om de concentratie goed te houden. Ik betrap me erop dat ik soms wel een uur voor me uit zit te staren aan mijn bureau. Vervolgens ben ik
een halfuur aan het balen dat ik een uur niks heb uitgevoerd.

In de loop van de week ben ik erachter gekomen dat het slim is om sowieso een keer op de dag er even uit te gaan. Een uurtje aan de wandel, een rondje rennen of een workoutje. Een pauze zorgt ervoor dat ik daarna weer met een frisse blik mijn werk kan doen. Ook gebruik ik regelmatig de pomodoro techniek om te voorkomen dat ik alleen maar aan een stuk door werk. Na 3 kwartier
volledige focus doe ik dan even iets totaal anders.

Ik hoop straks mijn studentenkamer in te ruilen voor een normale collegezaal. Maar tot die tijd is het nog maar even creatief zoeken naar mijn focus in m’n retraite.

Groetjes, Danique

 

Tip van Marian

Je las een blogbericht van Danique, studente Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en wonend op kamers in Groningen. Lees ook de andere blogberichten van Danique.

Het is écht lastig om je focus te houden in deze tijd. Lees daarom eens deze blogs over studeren tijdens corona en luister tijdens je wandeling naar deze podcastaflevering.

0 Comments

Leave a Comment