Studente in vrije val, Susan Lenssinck schreef over haar burn-out

Danique Dellebarre

In Boeken, Stress Posted

Meer openheid creëren. Dat was het motief van Susan Lenssinck, om haar deels autobiografische boek Studente in vrije val te schrijven over de burn-out waar ze twaalf jaar geleden tegenaan liep. Burn-outs komen steeds vaker voor, ook onder jonge mensen. Ik sprak haar voor de Gelukkige Student Podcast. In deze blog kun je haar verhaal en tips teruglezen!

Volop in het studentenleven

Susan zat in het tweede jaar van de European Studies opleiding in Den Haag en stortte zich op het studentenleven: op kamers wonen, lid worden van een studentenvereniging, een dispuut, een jaarclub, een commissie. Dan waren er nog de bijbaantjes, het sporten en het regelmatig bezoek aan haar ouders.

Waarom European Studies?

De keuze voor de opleiding maakte Susan al op haar 17e. Ze zag werd aangetrokken door het ‘snelle’ leven en zag een leven in het buitenland voor zich. Ze realiseerde zich niet dat dat waarschijnlijk een kantoorbaan zou opleveren, iets waar ze eigenlijk helemaal niet voor gemaakt is. Reden om te switchen naar een opleiding voor verpleegkundige.

‘Jij snapt er ook helemaal niets van!’

Susan werd lid van een studentenvereniging, vond alles leuk en interessant. Ze rolde van het één in het ander, de bijzaken waren nog leuker dan de studie zelf. Maar langzaam ging ze zich vervelender voelen, ze voelde zich opgejaagd en kwam niet tot rust. Een opmerking van haar moeder over dat ze toch wel met erg veel zaken bezig was maakte haar enorm boos: ‘Jij snapt er ook helemaal niets van!’

Een week werd een half jaar

Achteraf ziet Susan de signalen die ze toen niet herkende. Niet kunnen concentreren voor examens, iedere vakantie ziek, jezelf op de been houden met koffie. Dat duurde een paar maanden. Ze besloot een weekje naar haar ouders te gaan om even bij te komen. Toen volgde de ontlading met enorme huilbuien zonder te weten waarom. Ze raakte al overprikkeld van geluiden of dingen die ze zag.

Paniekaanvallen

Het ergste waren Susans paniekaanvallen. Haar ademhaling ging omhoog, ze hyperventileerde en dacht zelfs ‘Nu ga ik dood.’ Een heel eng gevoel dat weer nieuwe aanvallen opriep. Van een psycholoog kreeg Susan een verhelderend inzicht met de steeds terugkerende vraag ‘Wat gebeurt er dan?’ Susan antwoordde dat ze niet eens meer alleen naar de brievenbus durfde te lopen, stel dat ze op straat in elkaar zou zakken. ‘En wat gebeurt er dan?’ ‘Dan word ik door iemand gevonden en dan moet ik naar het ziekenhuis.’ ‘En wat gebeurt er dan?’ Eigenlijk zou dat het ergste zijn en zelfs dan is er hulp om de hoek. Dat inzicht heeft geholpen maar daarmee was Susan er nog niet.

Koppig

Susan vond het moeilijk de situatie te accepteren. Waarom konden anderen wel van alles doen en zij niet? Nog steeds dacht ze ‘Sh*t, nu zit ik hier op de bank en mis ik van alles’. Langzaam kwam Susan tot het inzicht dat door ertegen te blijven vechten het herstel alleen maar langer zou duren. Nu vergelijkt ze het met een auto waarvan de benzinetank vrijwel leeg is. De tank kan maar langzaam gevuld worden en als je dan meteen weer volgas gaat is hij direct weer leeg en moet je opnieuw beginnen.

Slecht slapen? Trap op de rem!

In het boek Studente in vrije val beschrijft Susan dat ze moest leren luisteren naar haar lichaam. Het hielp om een teveel aan prikkels te mijden. Ze ging wel weer naar de lessen maar zonder de druk om te moeten presteren. Ze werd geholpen door goede vriendinnen die begrip hadden voor haar situatie en niets van haar verlangden.

De levensles en tips

Had Susan het tijdens haar studietijd anders moeten aanpakken? Een lastig te beantwoorden vraag, vindt Susan. Door de aard van het beestje, haar koppige karakter, heeft het blijkbaar zo moeten zijn dat ze zichzelf keihard tegenkwam. De eerste tip kwam al even aan de orde: luister naar je lichaam. De tweede: vraag je bij wat op je pad komt af: ‘Moet ik dit wel willen?’ Als je agenda helemaal vol staat, maak keuzes en doe de dingen waar je energie van krijgt.

Studente in vrije val lezen?

Het boek van Susan leest makkelijk weg en veel lezers zullen beseffen ‘Ik ben niet de enige.’ Je kunt het bestellen via bol.com.

 

Beluister de oorspronkelijke podcast van het gesprek met Susan.

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

 

0 Comments

Leave a Comment