Studeren tijdens corona, tips
Met Laura, inititiefnemer van ’t Leerlab, sprak ik al eerder. Links naar de podcasts en eerdere blogs vind je onderaan deze post. Deze keer gaat het gesprek specifiek over studeren tijdens corona. Tips uit dit gesprek, over hoe je het beter volhoudt vind je hieronder.
Deze keer interviewt Laura mij en ben ik eens een keer de gast. Nou ja, ‘interview’, het werd meer een gezellig gesprek. Maar wel over heel interessante materie, dus dat gaan we vaker doen! Stay tuned!
Stress tijdens je studie is van alle tijden
Alles is nieuw, anders dan toen je nog op de middelbare school zat. Je to do lijst is langer, de taken op die lijst zijn ook zwaarder en je moet het allemaal zelf regelen. Vaak ben je net op kamers gaan wonen en lid geworden van nieuwe verenigingen of clubs. Pfoei…
En dan hebben we nu ook nog te maken met corona. Ten tijde van dit gesprek zitten we in een lockdown en mogen we ’s avonds de deur niet uit. Dan kan je vast wel goede raad gebruiken.
Studeren tijdens corona, tips om vol te houden
Tip 1: Word je ook wel eens moe van al die mensen die mopperen over de situatie? Maar… helemaal ongelijk hebben ze niet, want de situatie ís niet normaal. Van steeds negatief zijn word je niet beter maar sta jezelf wel toe af en toe flink te balen, te chagrijnen of gewoon even heel verdrietig te zijn. Dan laat je het ook weer makkelijker los.
Tip 2: Wees lief voor jezelf. Nu we gedwongen veel op onszelf zijn missen we veel aardige opmerkingen, van die kleine complimentjes. Het is helemaal niet gek om zelf even je beste vriend of vriendin te zijn en bijvoorbeeld na het afronden van een taak tegen jezelf te zeggen: ‘Hey, super dat je dat hebt gedaan!’
Tip 3: De hele dag lijkt te bestaan uit aan elkaar geplakte taken die ‘moeten’. De koppelstukjes, dat zijn simpele dingen als de fietstocht naar college of sport, je omkleden voor een activiteit, die ontbreken. Maak ze zelf: klaar met een opdracht? Ruim je bureau op alsof je naar huis gaat, ook al ben je daar al. Klaar met online college? Ga tóch dat stukje fietsen wat je anders ook zou doen. Dagelijks een frisse neus halen is sowieso een goed idee.
Tip 4: Dat het maken van planningen een must is wist je al. Maar maak ze super concreet. Niet: ‘boek van vak x of y lezen’, maar ‘hoofdstuk 4 t/m 6 lezen’. Want alleen dan is klaar ook echt klaar. Bonustip: maak je planning zo dat als je hem aan een ander geeft die persoon precies weet wat er moet worden gedaan. Als dat voor die ander meteen duidelijk is heb je écht een goede planning.
Tip 5: Instagram, Whatsapp, videobellen, het is leuk maar het kan niet tippen aan echt contact. Denk niet vanuit wat allemaal niet mag, maar vanuit wat nog wel kan. Samen een mooie wandeling maken, samen koken, eten. Een keer samen overdag Netflixen als je weet dat je het leren ’s avonds kan inhalen. En als het avondklok is: kijk met je hele Whatsapp-groep tegelijk een domme film of tv-show en leef je helemaal uit op het commentaar.
En de docenten?
Laura heeft ook nog een tip voor docenten. Veel leerlingen krijgen door de afwezigheid van echt contact steeds meer het gevoel niet meer te zijn dan een naam of nummer. En daar hebben ze enorm veel last van, het maakt ze vaak somber. Het zou heel mooi zijn als docenten, maar ook mentoren, voor zichzelf bijhouden wanneer het laatste contact was en wat voor contact. Is het al even geleden? Bel de leerling of student en praat bij! En deel dit blog bericht ‘Studeren tijdens corona, tips om vol te houden.’
Vraag je je als leerling of student wel eens af: ‘weten ze nog wel dat ik besta?’ Neem het initiatief en trek aan de bel!
Wil je het gesprek ‘Studeren tijdens corona, tips’ beluisteren? Ga dan naar de Gelukkige Student op Spotify!
_ _
Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.
Eerdere blogs met Laura:
- Hoe kun je effectiever studeren. Laura’s tips, deel 1
- Goede planning, beter studeren. Laura’s tips, deel 2
Luister je liever dan dat je leest, ga dan naar Spotify.