Studeren met faalangst, het gaat nu al veel beter

Danique Dellebarre

In Faalangst Posted

In oktober 2019 sprak ik in de podcast met Daphne. Ze had zoveel last van faalangst dat ze niet de studieresultaten haalde waarop ze hoopte. Ruim een jaar later spreek ik haar opnieuw. Studeren met faalangst, worstelt ze er nog steeds mee?

Bizar hoe snel het gaat

Het is leuk om Daphne ‘terug in de show’ te hebben maar vooral interessant om te horen hoe het nu gaat, of er iets is veranderd. De eerste twee jaar liepen niet zo lekker, maar Daphne, nu 23, zit nu al weer in het derde jaar van haar studie. Op dit moment volgt ze een minor en nu gaat het z’n gangetje. En volgend jaar is het al weer tijd om af te studeren. Het is bizar hoe snel het gaat.

En toen kwam corona

Eigenlijk had Daphne eerst stage willen lopen, maar door de onzekerheid en de lockdown vanwege corona is ze blij dat ze eerst de minor kan doen. Het is ook eigenlijk wel lekker dat het nu met een dag college in de week (online) even wat rustiger is. De keuze voor de nog te volgen stage volgde na een bezoek aan de Van Mesdag tbs-kliniek in Groningen met de studievereniging. Inmiddels heeft ze een plek gevonden bij een organisatie in de forensische verslavingszorg.

Lekker thuis

Daphne mist de fysieke lessen wel, maar het thuis colleges volgen en tentamens maken heeft ook positieve kanten: ‘Als het tentamen om half negen begint kom ik om acht uur m’n bed uit. Ik lees nog even wat door, pak wat te drinken, zet een muziekje op en ga zo tentamen maken. Ik ben gevoelig voor prikkels en pak snel ook de stress van anderen om mij heen op. Daar heb ik nu geen last van.’

De A-meneer

Een mooi verhaal over een tentamen waarbij Daphne ontdekte dat ze van de 40 vragen er 34 had beantwoord met een ‘A’. Dat kon nooit goed zijn en ze wachtte gespannen de uitslag af… Cijfer: een 8! In het eerste jaar zou ze veel antwoorden hebben aangepast. Dit keer liet ze het zo, twijfelde wel maar besloot: ‘Ik zie ’t wel’. En dat pakte dus goed uit.

Belachelijk!

Die houding is een verandering ten opzichte van de periode daarvoor toen faalangst haar doen en laten regeerde. ‘Belachelijk’ zegt Daphne op de vraag hoe ze op de eerste twee jaar terugkijkt. Ze gunde zich zelf bijna niets en was alleen maar bezig met studeren omdat ze het ‘moest’ halen. Ging ze toch een keer naar een feestje en haalde ze daarna een tentamen niet, dan wees ze dat feestje als oorzaak aan. Achteraf is Daphne ook erg boos over het gesprek met de examencommissie. De manier waarop toen de druk op haar werd opgevoerd heeft zeker niet geholpen de stress te verminderen.

Je kunt niet alles de eerste keer meteen goed doen

Boos was Daphne ook over de opmerking van een docent, achteraf best een leuke man, over het hebben van een mbo-mentaliteit als je niet streefde je propedeuse in een keer te halen. Een mentor drukte het dan beter uit: ‘Het gaat niet om de weg waar je langs gaat, maar om waar je uitkomt’.

Het gaat nu al veel beter

Heeft Daphne nog tips? ‘Hou voor ogen: blijf je best doen, uiteindelijk kom je er wel’. De mindset is belangrijk, als je denkt dat het niet gaat lukken dan gaat het inderdaad ook zo. Maar: als je super je best hebt gedaan en het lukt toch niet, dan kan je jezelf niets kwalijk nemen en er daarom vrede mee hebben. Laatste tip van Daphne: studeren met faalangst, het blijft wel een dagelijkse struggle maar je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp en het is fijn iemand te hebben waar je je zorgen kwijt kan.

 

De eerdere blog lezen over het gesprek met Daphne en het studeren met faalangst? Deze lees je hier: Door faalangst niet de resultaten halen waarop je hoopt.  De eerste podcast met Daphne luister je hier: Studeren met faalangst. Je kunt ook het tweede gesprek beluisteren in de podcast: Studeren met faalangst: part two .

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment