Financieel gelukkig met tips van financieel expert Ilse
In juni 2020 deelde Ilse Verheijen, financieel expert, op deze site al eens tips om beter met je financiën om te gaan. Want naast studiedruk en de actuele situatie rond corona kunnen ook financiën in het leven van een student voor flink wat stress zorgen. Ik sprak Ilse opnieuw voor een podcast en deze blog kun je het eerste deel van al haar tips teruglezen. Het tweede deel verschijnt volgende week.
Ilse traint mensen Financieel Gelukkig om inzicht te krijgen in hoe ze er financieel voor staan. Ze vindt het leuk om dat ook bij studenten te realiseren; het zou toch zonde zijn als je nog meer stress ervaart door je financiën. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen voor Ilse hebben, mail ze dan naar welkom@gelukkigestudent.nl.
Iemand meldt zich met financiële stress bij Ilse. En dan?
llse brengt twee aspecten in kaart: hoe goed is het inzicht in de financiële situatie en hoe is de mindset. Dat laatste heeft te maken met hoe je vanuit je omgeving en opvoeding tegen geld aan kijkt. Voor de één ligt het accent op het (gebrek aan) inzicht, voor de ander meer op de mindset. En voor sommigen is het gelijk. Ilse stemt haar training daar op af en levert dus maatwerk.
Struisvogel
Ik vertel Ilse over mijn eigen studietijd, dat ik een vaag idee had wat iets kostte en verder eigenlijk alles ongeveer wist. Was dat wel zo slim? Volgens Ilse doen veel studenten dat zo of ze zijn er helemaal niet mee bezig. Ze denken dat het ingewikkeld is en schuiven het voor zich uit. Soms vanuit een struisvogelpolitiek. ‘Ik weet dat het niet goed zit, maar als ik kijk wordt het nog erger’. Het vervelende is dat die manier meer onrust en stress geeft en dat de situatie kan verergeren.
De werkelijkheid blijkt schokkend anders
Ilse hield zelf altijd alles vrij nauwkeurig bij, gedetailleerd in een soort huishoudboekje. Maar dat is best bewerkelijk. Vind voor jezelf een manier die je prettig vindt. Dan ervaar je het niet zo snel als ‘moeten’. Dat je volhoudt is van belang als je inzicht wilt hebben of je wel uitkomt met je geld. Stel, je geeft 100 euro extra aan studieboeken uit. Als je alles bijhoudt weet je dat je iets ergens anders moet wegstrepen, anders kan je misschien eind van de maand de huur niet betalen.
Sommige dingen staan duidelijk vast zoals die huur; dat bedrag ken je en het blijft langere tijd gelijk. Maar hoeveel geef je aan boodschappen uit? Dat weten veel studenten niet en de werkelijkheid is vaak schokkend anders dan ze dachten. Hetzelfde zie je bij ‘buiten de deur eten’. Dat is inclusief frietjes halen of eten laten bezorgen. Of die heerlijke, maar toch wat duurdere koffie in de kantine met nog wat lekkers er bij. Dat een paar keer in de week wordt over een langere tijd toch een aardig bedrag.
De één geeft er meer geld aan uit dan de ander maar een andere bekende waar meer geld naar toe gaat dan gedacht is kleding. Voor Ilse zelf hielp: goed kijken wat je wel draagt en wat niet. Waarom past het ene wel bij je en iets anders niet. Als je dat weet koop je bewuster en word je ook blijer van wat je koopt. En nog een tip: organiseer eens een kledingruil met vriend(inn)en. Je breidt je garderobe uit maar het kost je niets en het is nog duurzaam ook.
Trakteer je zelf gerust
Het eerste effect kan méér stress zijn: ‘O jee, ik geef veel meer uit dan ik dacht!’ Maar vervolgens komt de opluchting omdat je weet wáár je het aan uitgeeft. Dan is het zaak door te pakken en je uitgaven te plannen. Wie weet lukt het zelfs wat over te houden, het kan zelfs een sport worden om dat te doen. Maar Ilse zal de laatste zijn om te zeggen dat je al je geld bij je moet houden. Dat heerlijke kopje koffie in de kantine mag best, maar doe het bewust. Dan geniet je er ook nog meer van.
Lees binnenkort ook het tweede deel en word ook financieel gelukkig met tips van Ilse of beluister de podcast met het gesprek met Ilse.
– –
Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.