Goede planning, beter studeren. Laura’s tips, deel twee

Danique Dellebarre

In Stress Posted

We hadden het met Laura in de vorige blog over hoe je effectiever kunt leren. Dus echt leren leren :). Maar net zo belangrijk als effectief studeren is het maken van een goede planning. Want je gaat met een goede planning beter studeren. Laura van ‘t Leerlab begeleidt leerlingen met het maken van planningen en het leren leren. En die tips zijn echt super fijn! Dus lees in deze blog hoe je met een goede planning aan de slag gaat.

Een pizza schuif je ook niet in één keer naar binnen

Met een goede planning beter studeren, werkt dat echt? Laura vergelijkt het met het eten van een pizza. Zou je die in één keer naar binnen schuiven dan eet dat niet echt prettig en je proeft nauwelijks wat er op zit.

En net zoals je een pizza in behapbare punten verdeelt kun je ook de leerstof in stukken opdelen. Die stukken leg je vast in je planning. Want als je geen overzicht hebt kan dat tot stress leiden en dat weer tot uitstelgedrag.

Hoe maak je een werkbare planning?

Het best werkt volgens Laura om eerst alles wat je moet doen op te schrijven en daarna te prioriteren. De allerbelangrijkste items geef je een A, de belangrijke een B en de minder belangrijke een C en eventueel ook nog een D. Daarna geef je ze per categorie een volgnummer.

Tips: gebruik hiervoor geen elektronische agenda maar schrijf het echt op. En wees specifiek, dus niet ‘maandag items A1 en A2’, maar ‘maandag tussen 9 en 10 uur A1 en tussen 11 en 12 uur A2’.

Met een goede planning beter studeren, gaat dat écht zo makkelijk?

Laura geeft toe dat het je houden aan de planning moeilijk kan zijn, het vergt discipline. Maar je mag jezelf ook toestaan af en toe te falen. Geef jezelf daarna een schop onder je kont en maak een nieuwe planning. Stel jezelf eventueel een beloning in het vooruitzicht.

Het is ook handig rekening te houden met uitloop. Is die er niet, dan hou je wat vrije tijd over. En heb je een dag met afspraken die je energie kosten, dan kun je het best wat minder inspannende items plannen om die dag te doen.

‘Ik vind het maken van zo’n planning toch wel lastig!’

Heeft Laura nog een tip voor wie hoog in de stress zit omdat het overzicht helemaal zoek is? ‘Als je het echt lastig vindt kun je dat best delen met iemand die je vertrouwt, dat maakt het al minder zwaar. En je kunt ook om hulp vragen bij het maken van een planning. Iemand die even met je meedenkt.’ Je hoeft niet alles alleen te doen.

Aanvulling Marian over effectiever studeren

Met deze tips van Laura kun je jezelf steeds beter leren om goed te plannen. Zoals Laura al zei mag je echt wel falen in het houden van je planning. Evalueer ook regelmatig met jezelf. Ik dacht dat ik x tijd nodig had voor die tijd maar bleek y tijd te zijn. En dat is oké. Wees daarin niet te streng voor jezelf. Je hebt niet gefaald als je je planning niet hebt gehaald. Je leert alleen maar om de volgende keer het nog beter in te plannen.

Zeg ook vaker nee. Ik hoor vaak van studenten dat ze dingen inplannen omdat ze wel ruimte hebben in de agenda. Dus: als je een appje krijgt van een vriend/vriendin of je iets donderdagavond wilt doen dat je dan kijkt of je tijd hebt en het dan inplant. Daarbij mis je een belangrijke stap: komt het wel nu uit, heb ik daar wel energie voor, heb ik dan ook nog wel tijd voor mezelf deze week en/of tijd voor wat ik zelf graag wil doen? Wees kritisch waar je je tijd aan besteedt. Tijd is namelijk iets wat je nooit meer terugkrijgt.

 

Meer weten? Je kunt ook het hele gesprek beluisteren in de podcast.

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment